Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Magnus Carlstedt, mannen bakom Peppar&Salt-nätverket har här sin blogg "Peppar, och en nypa salt".

Inga snabba koppar kaffe!

Jag hade en period då jag absolut ville ha en kaffemaskin. Min kompis hade en och det väckte tydligen habegär. Kaffet maldes av sig själv och vips så kom där en espresso! Dessutom var den rätt snygg.
Det blev ingen maskin. Jag kunde nog aldrig bestämma mig för vilken och var dessutom ensam i familjen om min kaffetörst.
För ett tag sedan hade en vän med sig kaffebönor istället för färdigmalet. Hon hade läst fel på paketet och där var det så inte lätt att se skillnad!
Nu råkar vi ha en kaffekvarn. Inte någon elektrisk utan en sådan man ärver. Med vev. I arvegodset ingår även en filterhållare från Melitta i benvitt porslin. Och då även kaffebryggaren åkte ut en gång då köksskåpen var trånga så …
Nu brygger jag alltså kaffe från grunden. Först bönor i kvarnen. Sedan veva grundligt. Filter i hållaren på en förvärmd kanna (eller rakt ner i latteglasen) och koka vatten.
Det tar en evig tid. Det är sjukt krångligt bara för en snabb kopp. Men … Varför dricker jag kaffe då? Förhoppningsvis för att njuta av smaken under en skön paus. Så kanske gör det inte så mycket om det tar några minuter extra.
Smakar verkligen allting bättre om det är krångligt att laga? Det tror jag inte.
Uppskattar man kaffet mer om man först malt och bryggt det för hand? Javisst. Tveklöst!
Så det återstår bara att köpa in en panna så jag kan rosta bönorna själv på spisen också. Nej… över öppen eld såklart! Eller? Kanske köper jag färdigmalet nästa gång.

13 november 2015
Bästa (mat)tiden är nu

Den tidiga hösten är en skön tid för den som nördar ner sig i mat. Råvarufetischismen kan blomma ohejdat. För den som ser mat som en jakt på det allra bästa finns tillgången, valet. Men också för den som bara är matglad i överflödet och måttlige intresserad av finlir. Eller förstås, för den som vill äta efter årstid; alla oss som vill att vår kost ska påverka miljön så lite så möjligt. Jag håller nörden i mig i schack, låter finliret vara måttligt. Går på närodlat, allra helst gångavstånd.
Nu, innan kylan och de värsta höstregnen sätter in. När allt finns i odlingar och på fält. Ungarna äter varma majskolvar och ingen orkar tjata när de tar för mycket smör på. Nykokt björnbärssylt och äppelpajslyx, som alltför fort blir vardagsmat. Vissen lökblast ligger kvar i landen och höstsolen gör gullövsdagarna guldpläterade.
Precis så ska vill jag se hösten – som en belåten suck mellan snabba stadsvardagar. Medan solen sjunker utanför verandaglasen och man plötsligt kommer på sig med att undra: Har det kommit någon svamp i skogarna?

22 september 2015
Skördetid

Skördetid trots en märklig och kall sommar. Njuter av färska grönsaker, intagna samma dag. Vi pratar om hur bra årets honung smakar, hur fin potatisen blev. Att äta mat man själv odlat (eller i alla fall som man vet varifrån den kommer) kan fylla mej med någonslags vördnad. Det är magiskt och det ger en tillfredsställelse. Jag tror fortfarande att det gör många av oss gott att förstå hur mycket arbete, tid och tur som ligger bakom just vår mat. Den vi ofta tar för given. För om vi ser storheten i en nyupptagen potatis kan vi kanske lättare se storheten i resten av tillvaron. Trots en regnig och kall sommar – elle kanske till och extra mycket just därför!

31 augusti 2015Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av E
20 september 2015

Kunde inte sagts bättre.


Blötan lovar bär till sylten!

Regnet slår mot blommor och blad utanför verandaglasen. Grönskan växer sig ännu högre medan vätan dämpar småfågelsången. Till och med motorgräsklipparna har tystnat: Äntligen någon riktig nytta med allt regn!
Denna sommar har alltså varit både kall och blöt i Mälardalen. Några få, heta dagar och både folk och naturen blommar upp med explosionsfart. Badkläder och öronbedövande fågelkvitter. Glassbilen far som en raket längs de mest avlägsna skogsstigar. Tills regnet åter faller och tempot sjunker lika snabbt som termometern.
Finns det då inget att se fram emot när SMHI lovar 15-18 grader och bilder på moln? Jo kanske. För sällan har jag sett så mycket bär på buskar och träd som i år. Körsbären klasar sig och plommonen tynger grenarna. Smultronskörden är ovanligt stor, potatisblasten växer så den snart går att torka till ved. Och brorsan skryter med kantraller han har plockat...
Så det är väl bara att ta på sig stövlarna och brygga kaffe att styrka sig med. Helt klart är i alla fall att vinbärssylten och krusbärsmarmeladen kommer att räcka långt in på nästa sommar. Och har vi tur är den både solig och lagom varm!

6 juli 2015
Regn och rabarber

Vårsolen lyser med sin frånvaro och regnet piskar mot rutan. Växterna hukar med skira blad och blomknoppar och vi stannar inne om vi kan. Ena dagen varmt och nästa snålblåst. Så kommer en sommarvarm dag och vi rusar ut för att möta våren där man utan att överdriva kan säga att man ser hur det växer från en dag till nästa. Rabarbern har redan blommor i Mälardalen och färska örter finns för den som vågar sig ut i regnet. Tiden när årstiden står och väger och inte kan bestämma sig kan göra den starkaste tokig. Tjurig som ett barn drar man sig tillbaka in i värmen för att nästa stund släpa fram grillen eller flytta baslägret till parken.
Nåja! Det lär bli sommar igen! Medan vi väntar hjälper årets första rabarberpaj till att ordna lokalt solsken. Och när regnet vräker ner så kan man alltid trösta sig med att rabarbern behö-ver massor av vatten!

18 maj 2015
En favoritpizza i solen?

Vårsolen värmer och vi tar ut fikat för att fånga de första efterlängtade solstrålarna. Aldrig värmer de lika skönt som nu. Och aldrig smakar kaffet lika bra.
Jag tror många av oss skulle tacka ja till en evig vår om du frågade. Ljuset, värmen, knoppar som spricker upp. Men jag gissar att det vore ett dåligt val.
För precis som vi många gånger läser menyn gång på gång men ändå väljer samma pizza som vanligt – på samma sätt tror jag vi väljer det som verkar bekvämast och godast.
Inget konstigt med det, kan tyckas. En ständig vårvärme och samma goda hawaipizza är väl toppen? Det kan det vara, men då glömmer vi att solen inte är lika uppskattad en het julidag som i april. Och att vi många gånger uppskattar favoritpizzan ännu mera om vi inte ätit den på länge.
Det gråkalla regnet behövs för att vi ska njuta av solen. Det blir en naturens påminnelse till oss kortsiktiga människor att njuta av omväxlingen. Får se nu... Vilken kaka har jag inte bakat på riktigt länge?

18 mars 2015
Semlor, sol och hopp

Vårsol, takdropp och dagsmeja. Det är snösmältning och is som hastigt rutschar nerför taken i Mellansverige. Det är sportlovsveckor, och alla hjärtans dag som närapå krockar med semmeldagen – en februari fylld med vårstämning som ger folk skäl att fira med fika!
Det finns helt klart en koppling mellan mat och miljö. Och i synnerhet mellan mat och väder. För maten smakar såklart bäst i en skönt avslappnad miljö, där man trivs. Och aldrig smakar fika lika gott som i vårsolen. Det är som om vår längtan efter sol efter vintern smittar av sig på semlan vi äter i första vårljuset, så att den fylls med allt vårt samlade hopp om vår.
Så även om det är tidigt att snegla åt utemöbler har i alla fall jag en fällstol på verandan, redo att lyfta ut i vårsolen under en paus. Allt för att hugga tillfället att få sitta ute några minuter i vårsolen med kaffemugg, och allra helst en hembakad semla!

11 februari 2015
Bli smal... nej klok, nu!

God fortsättning!
Såhär års brukar media vara sprängfyllt av lika dela dietråd som träningstips för julmatsstinna magar. Jag läser inte det där. Och jag kommer inte med den typen av snabba lösningar. Jag skyr dem mer än snabba kolhydrater, och dem är jag ändå måttlig med!
Det är ett märkligt samhälle vi lever i. Med ideal som får sociologerna att skriva mängder av spännande böcker men som för oss andra innebär en ständig kamp mellan oförenliga principer.
Å ena sidan ska vi konsumera oss lyckliga och uppnå glädje och hög status. (Läs: Njuta fullt ut av god och lyxig mat som vi unnar och som visar att vi har råd, koll och status.) Å andra sidan ska vi vara perfekta till kropp och hälsa. (Läs: Fettfria, vältränade och utan vare sig finnar eller valkar.) Det går helt enkelt inte ihop.
Den som behöver eller vill ställa om sin kost (eller vad det nu kan vara i livet) gör det klokast i små steg. Och utan att snegla på vad olika trendätare för tillfället skriker ut.
Lägg till lite i taget av det du tycker saknas och ta bort lite av det du får för mycket. Utvärdera efter några dagar, öka ytterligare lite efter en tid. Efter några månader kommer du upptäcka att du lagt om kosten. Det är som att lära sig spela ett instrument eller ett nytt språk. Tålamod är nyckeln. En föraktad, jobbigt tidskrävande och bortglömd nyckel i denna tid. Men det spelar väl ingen roll för oss som verkligen vill förändra någonting, så länge den fungerar?

4 januari 2015
Grön jul ute och inne

Vad får dej att känna julstämning? Glitter kanske? Doften av nybakade lussekatter? Eller hjärtklapp-ningen över julklappar och julmat som bara måste vara precis perfekt?
Jag brukar uppleva försa julkänslan när kylan kommer till vår del av landet. Frost ute och ved som sprakar i en kamin eller öppen spis är oslagbart. Lägg till lite glögg bara, så är jag med. Ljus såklart (inga paraffinljus som osar bränd grävling när du släcker dem bara…) och en saffransbulle.
Nu hörde jag att Sverige har haft en temperaturökning med en grad de senaste 20 åren. Och just i år har det varit en ovanligt varm och synnerligen grå höst. Kanske är det därför det varit lite segt med jul-stämningen?
Men om det nu är en varmare vinter vi har att vänta i fortsättningen och jag inte kan räkna med kyla för att få julstämning kanske andra vanor kan få en på julhumör? Sprejsnö i all ära men det hjälper inte i längden… Dessutom är det väl rätt otäck drivgas i de där sprejburkarna?
Nej. Själv känner jag snarare att det blir än mer viktigt att tänka på klimatklok mat även på julen. Jag brukar tjata om en grön jul, när det gäller maten alltså. Lika bra att ha det i tanken redan när vi börjar planera all god julmat.
Så: Grön jul på er! Så kanske vi kan rädda lite av den vita julen in i framtiden?

2 december 2014

Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...