Piroger

Grönkålsfyllda piroger På sistone har grönkålen uppmärksammats för sina hälsoeffekter. Smaken är dessutom fantastisk! Baka en stor sats piroger och frys in.
Magnus Carlstedt, mannen bakom Peppar&Salt-nätverket har här sin blogg "Peppar, och en nypa salt".

Solgul påsk!

Solgult väder, nästan lika lysande som äggulan på påskägget. I alla fall om hönorna har gått ute och ätit gräs, och det har mina hönor gjort. Ibland blir det så tydligt att vi rört till rätt ordentligt med våra matvanor. Det är inte konstigt att barnen frågar:
– Varför äter man ägg på påsken?
Ägg finns ju året om. Det är inte det minsta tidsbundet. Nu för tiden, alltså… För har man höns som inte får en massa extraljus på vintern vet man att äggläggningen kommer igång först med vårljuset och värmen. Lagom till påsk faktiskt!
Alla kan ju inte ha höns. Och alla behöver det inte heller. Det finns kravmärkta ägg att köpa i butiken året om. Och det är bra! Då får djuren ett bättre liv och vi får bättre ägg. Helt enkelt en soligare påsk – lika solgul som en äggula!
Glad Påsk på er där ute i vårsolen!

15 april 2014
Frysrensningsparty

Äter överblivna julkakor från frysen medan småfåglarna sjunger sig hesa i den bleka vårsolen utanför. Säkert har de bättre kolesterolvärden än jag, så som de flyger dessutom. Men man vill ju inte låta kakorna torka på botten av frysen, under lager av mat från olika högtider och årstider. Så jag offrar såklart min hälsa och äter lite fruktkaka till fikat. Förresten äter stjärtmesarna talgboll, och det kan ju inte vara så himla nyttigt?
Vår frys är säkert värdig en arkeologisk utgrävning. Här kan man hitta lämningar från både Kritaperioden och midsommar. Ibland gör man riktiga fynd, som när man hittar två lådor lasagne och slipper tänka på middag. Eller när man upptäcker att det finns sjukt mycket krus-bär kvar och det bara blir läge för en krusbärspaj. Ofta är det väl tyvärr lite mindre spännande saker som påsar med isiga bönor från några år tillbaka eller en skalk ost som ingen orkat tina och använda. Inte sällan lyckas vi inte komma på vad det egentligen är förrän innehållet är tinat. I perioder händer det såklart att jag får spel på kaoset och systematiskt sorterar, kasserar och serverar allt för att få lite ordning. Men egentligen är det ingen idé. Nästa gång jag öppnar frysdörren ser det precis likadant ut igen. Antagligen är det en naturlag. Kanske för att det alltid ska finnas någonting oväntat ätbart att ta fram om det verkligen behövs. Undrar förresten om småfåglar äter fruktkaka?

31 mars 2014
Vårvinter i köket

Solen vräker ner över Mälardalen och snön gnistrar. Fast igår vräkte solen på grus och gräs. Och imorgon, på slask? Det är aprilväder i mars. Ur led är koldioxidutsläppen och jag dyker in i vardagen för att söka skydd undan den värsta klimatångesten.
För hur svårt är det att göra bra och rätt då och då? Inte särskilt skulle jag säga. Men att göra bra i vardagen, att fixa mat åt en vild barnfamilj (och deras extensions) med begränsad bud-get, är någonting helt annat.
Jag är inte intresserad av exklusiva råvaror som kostar massor. Är de dessutom en belastning för miljön tappar jag snabbt aptiten. Nej – den riktiga hjälten är den som kan laga god, prisvärd, hälsosam och miljösnäll mat till vardags. Och som vet att unna sig gott när det är fest.
Alltså, jag menar inte att det är okej att äta så miljövidrigt till fest att det slår ut det goda man gör till vardags. Som när folk är duktiga och inte åker bil till jobbet för att sedan förstöra hela miljövinsten och lite till genom ett par rejäla flygresor per år… Bara att det är de små valen till vardags som får stor betydelse.
Så medan jag tittar ut och ser tulpanbladen sticka upp ur snön bestämmer jag att det blir så mycket eko jag bara kan denna vecka.

17 mars 2014
Vadå riktig mat?

Jag får ofta höra av folk jag träffar att de vill ändra sina matvanor. De vill äta bättre, nyttigare, grönare och mera ”riktig mat”. Om jag är på det humöret frågar jag vad de menar.
För vad är bra mat? Vad är grön mat? Vad är nyttig mat? Och framförallt – vad i hela friden är riktig mat?
Jag tror det finns en allmän uppfattning om att det vi äter aldrig är bra nog. Men hur det skulle vara istället, det har vi inte riktigt klart för oss. Är mat bra om den är vegetarisk eller utan socker, eller är den bra om den lagats länge och med omsorg? Är mat grön om den är grön till färgen eller om den innehåller mycket grönsaker eller om den är närproducerad? Är mat nyttig om den är utan fett och salt eller om den får dej att må bra? Det är inte så självklart vad vi menar.
Många säger sig vilja äta mera frukt och grönt men gör det inte. Vill de då verkligen det? Frågan är om de inte snarare vill tro att de vill det, men helst vill äta något annat!
Den som verkligen tycker att det är dags att byta matvanor måste först veta till vad. Och kanske också varför? Om jag bestämmer mej för att äta mera hembakat bröd för att det är billigare, godare och för att jag mår bra och blir glad av att baka. Då vet jag vad jag vill och varför. Kanske blir det lite lättare då. Och framförallt förstår jag äntligen vad jag själv vill.

12 februari 2014
Måttlig valfriheten - låt oss välja själva!

Jag tänker inte diskutera behov. Det blir så knöligt och allt man säger ska definieras i det oändliga. Vi kanske kan enas om att alla behöver mat i alla fall?
Häromdagen hamnade jag på en stormarknad i storstadens utkanter. Jag skulle bara inom på vägen och behövde de vanliga – två liter mjölk, te och toapapper. (Hade jag vetat för några år sedan kunde jag investerat i en ko, ett teplantage och aktier i SCA, det hade lönat sig…) Oskyldigt svängande med varukorgen vandrade jag genom avdelningarna fram mot kylrummet. Eller kylsalen kanske. Stor som en halv fotbollsplan var den i alla fall och väggarna var täckta med kylar.
– Så är det alltid, mumlade jag för mej själv medan jag sökte med blicken längs raden med förpackningar. Irriterad över att inte hitta vad jag var ute efter upptäckte jag efter en stund att jag stod framför yoghurthyllan. Inte framför josen. Inte framför smöret. Inte vid äggen. Och inte ens i närheten av mjölkkylen. Den låg i andra sidan av kylsalen visade det sig.
Vem behöver 28 olika sorters yoghurt att välja mellan? Är det du? Det är inte jag. Det vet jag helt säkert!
Det är nu som någon höjer en myndig röst och ropar:
– Ska man inte få välja själv längre, va?! Vem är du att veta vad någon annan vill!
Precis. Vem är jag att veta? För det gör jag inte heller. Och inte du. Inte ens den som bestämmer vilken smak den 29:e yoghurtburken på hyllan ska ha vet. Men ändå bestämmer hen.
Att njuta av god mat är att själv bestämma. Att njuta av nyttig mat är att själv bestämma. Att veta vad man äter är både att bestämma och att njuta av det.
För självklar väljer man mer när man smaksätter sin egen yoghurt, blandar sin egen mysli eller kokar sin egen gröt. Och då behöver vi inte detta enorma utbud vi inte själva har valt. Producenten vill såklart att vi ska tro att vi kan välja mer med fler förpackningar, men hur många gånger har någon frågat dej vad de ska innehålla?
Till slut hittade jag mjölken och valde den vanliga ekologiska. Såg att det fanns med jordgubbssmak och choklad också. Så gick jag mot kassan och tänkte på mjölken. Jag väljer nog blåbär och vanilj, om jag vill ha milkshake.

6 februari 2014
Mediumsize me!

Vaknade otäckt tidigt en morgon och passade på att se Super Size Me, Morgan Spurlocks kontroversiella dokumentär från 2004. Jag slog mej ner framför filmen, glatt tuggande på en pizzakant som blivit över från kvällen innan.
I korthet går filmen ut på att Spurlock vill bevisa att Mc Donalds mat är hälsovådlig. Detta gör han genom att äta alla sina mål på snabbmatskedjan under en månad. Med förskräckligt resultat för hälsan, såklart. Blodfetter, blodtrycket, viktuppgång etc... Allt går utför i rask takt.
Läkarna är chockade och oroar sig för Spurlocks hjärta och lever. Själv tappar jag aptiten och slutar tugga på min pizzakant…
Det blev en rätt fet debatt om snabbmatens vara den när filmen kom. En debatt som då och då tar ny fart, när nya larmrapporter om fetmans seger över västerlänningarnas hälsa dyker upp. Men det är 10 år sedan filmen hade premiär och vi äter inte nyttigare eller mindre idag. Tvärtom. Företag som lever på att sälja mat som gör folk sjuka kommer inte att sluta med det av sig själva. Varför skulle de? Det vore ju samma sak som att lägga ner!
Vi kan prata om individens ansvar eller ropa på en fettskatt och högre sockerpris. Kanske behövs det båda kurerna. Själv ställer jag mej i mitten med min halvätna pizzabit. Mat som gör oss uppenbart sjuka kanske inte ska vara för billig och lättillgänglig. Men ett liv där man inte själv kan välja att unna sig någonting gott då och då, bara för att det inte gagnar hälsan, känns grått.
I filmen blir det Spurlocks fantastiska flickvän som får stå som motpol till all livsfarlig snabbmat. Och som också fixar till honom efter hans hamburgarmånad. Med hälsokost blir han åter sitt rätta, sunda jag. Där är inte jag. Och de som verkligen lever på skräpmat kommer aldrig att byta burgarna mot råkost över en natt.
Så det kanske är dags att prata om mellanleden? Mat för oss utan tvättbräda och vetegräs till frukost varje dag. Där vi kan njuta av god mat. Lite osunt ibland, men sunt och miljöklokt till vardags. Sån mat vill jag laga!
Sedan är det klart - om du tvingar mej att välja mellan Supersize och stramaste hälsodieten är det ingen tvekan om vad jag väljer. Don´t Supersize me!

31 januari 2014Kommentar av Sven Gren
5 februari 2014

Det som är lite upprörande i sammanhanget är att folk försökt reproducera det Spurlock gjort utan resultat. Att man därtill skulle må dåligt av att inta 5000 kcal om dagen tror jag inte någon skulle bestrida. Det spelar egentligen ingen roll vad man äter, äter man så mycket kommer man gå upp i vikt hastigt och må mycket dåligt som resultat. Att fetma är ett problem råder det ingen fråga om, men det rör sig om ett problem som har en enkel lösning- mer motion, mindre mat!


Billigt och bra?

Hörde på radion att vi aldrig ätit så billigt som nu. I snitt lägger vi inte ner mer än 13 procent av våra inkomster på mat.
– Vad bra! För jag gillar ju mat! Då är det är väl toppen om den blir billigare?
Nej. Det är inte bra. Inte för alla. Och inte i långa loppet. För det är samma sak med maten som med så mycket annat – när det blir billigare för en måste någon annan betala. Och äter vi billig mat är det ofta miljön och djurhållningen som tar smällen. Eller producenter i andra delar av världen som inte får lön nog för jobbet de utför.
– Ja, ja… Jag har hört det jag också. Men kravmärkt kött är ju jättedyrt!
Visst. Det är dyrare. Mycket dyrare till och med. Det blir ju ofta dyrare om det ska gå schyst till. Men jag vet inte om det är ett så stort problem som det ofta framställs som. Om man lagar mat klokt kan man ofta få ut mera smak, fler rätter och nyttigare middagar med mindre mängd av det som är schyst men dyrt idag.
– Äh! Det går väl knappast…
Okej, jag tar exemplet med kycklingen. Många jag träffar vill inte äta kyckling som fötts upp i köttfabriker och frågar hur de ska göra istället. För om de köper en tvåkilos kravmärkt kyckling så kostar den 200 kronor. Det är fett dyrt som fredagsmys för en barnfamilj! Men om jag istället för att servera köttet till ett enda mål kan få ut kött till 5–6 middagar, blir priset ett helt annat.
– Kan man det då?
Det vill jag påstå. Och det behöver inte bli någon späkning precis. Fyll kycklingen med lök, äpplen, krutonger eller svamp och du har redan där något som mättar. Servera, klyftpotatis, rotfrukter i honung och vitlök till och rejält med tillbehör som morotstzatziki, kalla såser, majs och örtfräst broccoli… Resten av köttet blir pajer, soppor, sallader, pyttipanna, piroger eller pastasås. Alla rätter där kycklingen höjer smaken utan att det går åt mycket.
– Låter osannolikt enkelt… eller helt sjukt snålt?!
Ja. Det är upp till var och en att välja. Men så kan man också tänka mat. Och jag lovar att det blir gott, nyttigt och… lagom billigt!

22 januari 2014Kommentar av P.Ptzon
22 januari 2014

Mat ska va billigt, helst kött ... men när skröt du senast om att du köpt det billigaste vinet?

Redaktionens kommentar
Ja, det är helt klart en berättigad fråga. Som kanske också sätter fingret på att viss mat är "finare" om den är dyr och annan inte?

Nytt år - nya matvanor?

Vem vill inte byta ut sitt liv då och då? Bli ny i både kropp och själ. Byta tankar, bostad och vanor. Inte konstigt att det nya året ofta hänger samman med tanken på att börja om på nytt. Gamla matvanor ska ut och nya, inte sällan nyttigare ska in.
Och visst är det någonting lockanden i den känslan. Att byta vanor, bli någon annan. Men vad är det vi egentligen vill med våra januaribantningar, våra veckoplaneringar och löften om ”fem frukter om dagen”? Är det verkligen hälsan vi vill åt? Jag tror inte det.
Jag tror vi jagar någonting större än så. På samma sätt som jeansen i reklamen inte för med sig ett liv där vi är älskade och populära kan inte nya matvanor trolla oss till andra människor.
Att maten blir en symbol för någonting annat är varken nytt eller konstigt. Men det tål att påminna sig om då och då. I synnerhet om man letar snabba lösningar på problem som egentligen ligger någon annanstans.
Men ska man inte äta nyttigt? Tror jag inte det är bra med frukt och grönt och genomtänkta måltider? Absolut! Det finns massor av bra argument för att äta sunt. Och att det får våra kroppar att må bättre är också sant. Vi tänker mycket på det när vi tar fram nya recept.
Men… Om vi tror att andra matvanor kan ändra allt i våra liv blir vi lätt lika frustrerade och besvikna som när vi går på reklamens budskap. Risken att det nya matåret tar slut redan efter några dagar är stor. Och istället får vi dåligt samvete över att vi inte lyckas hålla ännu en diet.
Lösningen? Ett annat synsätt kanske? Prova att ändra dina matvanor lite gradvis. Stoppa in en frukt eller lite mera grönt varje dag. Efter ett tag kan du kanske minska på något du vill ta bort. Gör det steg för steg. Ta det inte så hårt. Och förvänta dig inte mirakel från en dag till nästa. Vad du däremot kan vara nästan säker på är att du är mera nöjd med dina vanor nästa gång det är dags för nyårslöften. Och kanske, kanske lite mera nöjd med dej själv också.

9 januari 2014
Från julegris till godisgris

Jag är inget sockertroll. Behöver knappast tugga godis varje vecka, även om choklad kan vara nog så gott. Men en hel jul utan hemlagat julgodis? Nej, där går gränsen! Så någon omgång kola kommer jag att koka innan jul och kanske marsipanfigurer… och så knäck?!
Får jag själv välja hör fudge till favoriterna, gärna med mörk choklad. Och så är jag svag för konfekt med torkad frukt och choklad. Kola? Jodå, det kan gå det också. Men då får den gärna vara smaksatt med någonting gott, punsch eller whisky. Godis med mint däremot, går bort i sorteringen.
Hoppsan. Jag kanske hade fel. Jag är nog en godisgris trots allt. Och kanske är det helt okej. För måst man välja är jag hellre onödigt söt än bara ett vanligt svin!
God Jul på er!

17 december 2013

Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Soppor

Grönsakssoppa Kallt ute? Laga en värmande höstsoppa!
Prenumerera direkt! Gratis!

Quesadillas

Greppvänliga tacos Visst är tacos gott men variation förnöjer - gör egna quesadillas med härligt rökig smak.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...

 Krönikor 

"Höstens alla mysböcker ger mig rysningar"

Nu är jag så där irriterad igen. På sommaren går det bra, då fokuserar förlagen som ger ut kokböcker på ämnen som "de hundra godaste gräddtårtorna" och "sill i parti och minut". Men så fort dagarna börjar bli kortare så kommer de, som höstlöv, först ett och et...

Läs vidare ...

 Bokrecensioner 

Allt annat än svenska sockerkakor

Mästerkonditorn Roy Fares följer upp sin första, och hyllade, bakbok "Sweet!" med en bok om amerikanska bakverk. Snyggt, stort och sött! Titeln "United States of Cakes" lurar mig att tro att det är en övergripande bok om am...

Läs vidare ...

Vacker kokbok för de redan frälsta

Veggivore kanske blir ett nytt ord att lägga till ordförrådet. På författarens hemsida kan man läsa följande förklaring till begreppet: Ordet ”veggi” behöver ingen vidare förklaring. Men vo...

Läs vidare ...

Högtravande, studentikost – och alldeles underbart!

Edward Bloms kokbok är, precis som titeln anger, alldeles för mycket. Jag tänker att det kanske är ett skämt – tills jag börjar läsa. Flertalet av de kokböcker som ges ut idag brukar innehålla f&o...

Läs vidare ...

Personliga intervjuer skiljer ut boken från mängden

I "Bagarnas bästa bröd och bakverk" har Åsa Swanberg och Malou Holm träffat några av Sveriges främsta bagare och konditorer. Vilka kan det vara? tänkte jag först. De kända kockarna kan man ju räkna upp...

Läs vidare ...

 Artiklar 

Ny bakbok lovar godare glutenfritt bröd

Att baka glutenfritt kan vara knepigt. Nu kommer en ny bakbok som bara handlar om glutenfritt bröd. Med hjälp av bland annat bovete, majsmjöl och nyponskalsmjöl blir de glutenfria bröden godare. Författarna använder också kall degvätska, små mängder jäst och l...

Läs vidare ...

Vegetarianer se hit – ny gedigen kokbok

Snygg som en saga tycker LitteraturMagazinets recensent Nina Fries om Bonniers vegetariska kokbok. "Den är så oerhört skön att vila ögonen på, inbunden med någon slags grov väv, i retro färgskala." Hon blir också förförd av många av rätternas namn. Vad sägs om...

Läs vidare ...