Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Magnus Carlstedt, mannen bakom Peppar&Salt-nätverket har här sin blogg "Peppar, och en nypa salt".

Tid för miljoner semlor

Vi måste vara galna i semlor i det här landet. Knappt har julmaten åkt ut förrän de första semlorna dyker upp på fik och i butiker. Under våren smackar vi i oss osannolika 40 miljoner stycken. Under själva Fettisdagen 5 miljoner av dem.
Men vad är det som får oss att gå igång så på dessa bullar med mandel och grädde? Jag tror det finns flera svar. Ett är förstås att semlan är enkel för att vara en hel bakelse. Det är inget krångligt att göra den själv och ingredienslistan är kort. Att vi trots allt äter dem under en begränsad (nåja) tid har säkert också betydelse. Och så gifter sig smakerna av kardemumma, mandel, grädde och mjuk vetebulle och passar så otroligt bra ihop!
Det är lätt att baka sina egna semlor. Grundrådet för att få mjuka och luftiga bullar är att ta måttligt med mjöl så degen inte blir för fast. Och att låta degen jäsa både i bunken och som bullar.
Fler tips för perfekta semlor: Låt bullarna svalna helt innan du fyller dem och blanda gärna mandelmassan med hackad mandel och inkråm från bullarna. Spritsa grädden snyggt, det höjer utseendet rejält. Och pudra på massor av florsocker såklart.
Godast semlor blir det av färska vetebullar. Ska du spara bullarna till en annan dag är rådet att frysa dem i täta plastpåsar.
Då är det bara att baka en plåt semlor till fikat. Det gäller att smaska på om man ska hinna upp i över 40 miljoner före påsk!

21 februari 2017Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
18 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
16 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
15 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
14 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
12 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
12 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Hello!
11 mars 2017

Hello!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av In my friend's web blogs they already have provided me on the website rolls, but mine usually is located at the bottom on the listing and does not selection when I place as it does for some individuals. Is this a placing that I have to difference or is this a choice they may have considered? . akfdfgedcdkekekg
10 mars 2017

In my friend's web blogs they already have provided me on the website rolls, but mine usually is located at the bottom on the listing and does not selection when I place as it does for some individuals. Is this a placing that I have to difference or is this a choice they may have considered? . akfdfgedcdkekekg


Matinspiration tar sin tid!

Bäcken ligger torrlagd och vi kommer hem med några skrynkliga kantareller som skramlar i påsen. Sommaren har varit torr i stora delar av landet och svampen lyser med sin frånvaro.

Istället tar vi vara på äpplena som faller från träden och räddar plommon från hungriga rådjur. Eget äppelmos, plommon till sylt och torkad frukt i burkar. Det är någonting visst med hemgjort. Det är någonting lugnande i att fylla förråden. Samtidigt blir det ofta bråttom att hinna med. Med jobb, skola och fritidsaktivitetet springer många av oss genom tillvaron i en ständig press. Sällan märks det lika tydligt som nu, när hösten drar in.

Visst lagar många av oss mat från grunden, visst tar vi vara på skörd av frukt och bär. Så mycket vi orkar och hinner. Men för inspiration behövs ofta tid. Kanske är det därför butikerna svämmar över av halvfabrikat?

Själv tänker jag rensa bland matprojekten denna höst. Kanske minska på antalet varianter. För hellre ett halvfyllt förråd men med inspirationen i behåll än ett proppfullt utan matglädje!

27 september 2016
Inga snabba koppar kaffe!

Jag hade en period då jag absolut ville ha en kaffemaskin. Min kompis hade en och det väckte tydligen habegär. Kaffet maldes av sig själv och vips så kom där en espresso! Dessutom var den rätt snygg.
Det blev ingen maskin. Jag kunde nog aldrig bestämma mig för vilken och var dessutom ensam i familjen om min kaffetörst.
För ett tag sedan hade en vän med sig kaffebönor istället för färdigmalet. Hon hade läst fel på paketet och där var det så inte lätt att se skillnad!
Nu råkar vi ha en kaffekvarn. Inte någon elektrisk utan en sådan man ärver. Med vev. I arvegodset ingår även en filterhållare från Melitta i benvitt porslin. Och då även kaffebryggaren åkte ut en gång då köksskåpen var trånga så …
Nu brygger jag alltså kaffe från grunden. Först bönor i kvarnen. Sedan veva grundligt. Filter i hållaren på en förvärmd kanna (eller rakt ner i latteglasen) och koka vatten.
Det tar en evig tid. Det är sjukt krångligt bara för en snabb kopp. Men … Varför dricker jag kaffe då? Förhoppningsvis för att njuta av smaken under en skön paus. Så kanske gör det inte så mycket om det tar några minuter extra.
Smakar verkligen allting bättre om det är krångligt att laga? Det tror jag inte.
Uppskattar man kaffet mer om man först malt och bryggt det för hand? Javisst. Tveklöst!
Så det återstår bara att köpa in en panna så jag kan rosta bönorna själv på spisen också. Nej… över öppen eld såklart! Eller? Kanske köper jag färdigmalet nästa gång.

13 november 2015
Bästa (mat)tiden är nu

Den tidiga hösten är en skön tid för den som nördar ner sig i mat. Råvarufetischismen kan blomma ohejdat. För den som ser mat som en jakt på det allra bästa finns tillgången, valet. Men också för den som bara är matglad i överflödet och måttlige intresserad av finlir. Eller förstås, för den som vill äta efter årstid; alla oss som vill att vår kost ska påverka miljön så lite så möjligt. Jag håller nörden i mig i schack, låter finliret vara måttligt. Går på närodlat, allra helst gångavstånd.
Nu, innan kylan och de värsta höstregnen sätter in. När allt finns i odlingar och på fält. Ungarna äter varma majskolvar och ingen orkar tjata när de tar för mycket smör på. Nykokt björnbärssylt och äppelpajslyx, som alltför fort blir vardagsmat. Vissen lökblast ligger kvar i landen och höstsolen gör gullövsdagarna guldpläterade.
Precis så ska vill jag se hösten – som en belåten suck mellan snabba stadsvardagar. Medan solen sjunker utanför verandaglasen och man plötsligt kommer på sig med att undra: Har det kommit någon svamp i skogarna?

22 september 2015
Skördetid

Skördetid trots en märklig och kall sommar. Njuter av färska grönsaker, intagna samma dag. Vi pratar om hur bra årets honung smakar, hur fin potatisen blev. Att äta mat man själv odlat (eller i alla fall som man vet varifrån den kommer) kan fylla mej med någonslags vördnad. Det är magiskt och det ger en tillfredsställelse. Jag tror fortfarande att det gör många av oss gott att förstå hur mycket arbete, tid och tur som ligger bakom just vår mat. Den vi ofta tar för given. För om vi ser storheten i en nyupptagen potatis kan vi kanske lättare se storheten i resten av tillvaron. Trots en regnig och kall sommar – elle kanske till och extra mycket just därför!

31 augusti 2015Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av E
20 september 2015

Kunde inte sagts bättre.


Blötan lovar bär till sylten!

Regnet slår mot blommor och blad utanför verandaglasen. Grönskan växer sig ännu högre medan vätan dämpar småfågelsången. Till och med motorgräsklipparna har tystnat: Äntligen någon riktig nytta med allt regn!
Denna sommar har alltså varit både kall och blöt i Mälardalen. Några få, heta dagar och både folk och naturen blommar upp med explosionsfart. Badkläder och öronbedövande fågelkvitter. Glassbilen far som en raket längs de mest avlägsna skogsstigar. Tills regnet åter faller och tempot sjunker lika snabbt som termometern.
Finns det då inget att se fram emot när SMHI lovar 15-18 grader och bilder på moln? Jo kanske. För sällan har jag sett så mycket bär på buskar och träd som i år. Körsbären klasar sig och plommonen tynger grenarna. Smultronskörden är ovanligt stor, potatisblasten växer så den snart går att torka till ved. Och brorsan skryter med kantraller han har plockat...
Så det är väl bara att ta på sig stövlarna och brygga kaffe att styrka sig med. Helt klart är i alla fall att vinbärssylten och krusbärsmarmeladen kommer att räcka långt in på nästa sommar. Och har vi tur är den både solig och lagom varm!

6 juli 2015
Regn och rabarber

Vårsolen lyser med sin frånvaro och regnet piskar mot rutan. Växterna hukar med skira blad och blomknoppar och vi stannar inne om vi kan. Ena dagen varmt och nästa snålblåst. Så kommer en sommarvarm dag och vi rusar ut för att möta våren där man utan att överdriva kan säga att man ser hur det växer från en dag till nästa. Rabarbern har redan blommor i Mälardalen och färska örter finns för den som vågar sig ut i regnet. Tiden när årstiden står och väger och inte kan bestämma sig kan göra den starkaste tokig. Tjurig som ett barn drar man sig tillbaka in i värmen för att nästa stund släpa fram grillen eller flytta baslägret till parken.
Nåja! Det lär bli sommar igen! Medan vi väntar hjälper årets första rabarberpaj till att ordna lokalt solsken. Och när regnet vräker ner så kan man alltid trösta sig med att rabarbern behö-ver massor av vatten!

18 maj 2015
En favoritpizza i solen?

Vårsolen värmer och vi tar ut fikat för att fånga de första efterlängtade solstrålarna. Aldrig värmer de lika skönt som nu. Och aldrig smakar kaffet lika bra.
Jag tror många av oss skulle tacka ja till en evig vår om du frågade. Ljuset, värmen, knoppar som spricker upp. Men jag gissar att det vore ett dåligt val.
För precis som vi många gånger läser menyn gång på gång men ändå väljer samma pizza som vanligt – på samma sätt tror jag vi väljer det som verkar bekvämast och godast.
Inget konstigt med det, kan tyckas. En ständig vårvärme och samma goda hawaipizza är väl toppen? Det kan det vara, men då glömmer vi att solen inte är lika uppskattad en het julidag som i april. Och att vi många gånger uppskattar favoritpizzan ännu mera om vi inte ätit den på länge.
Det gråkalla regnet behövs för att vi ska njuta av solen. Det blir en naturens påminnelse till oss kortsiktiga människor att njuta av omväxlingen. Får se nu... Vilken kaka har jag inte bakat på riktigt länge?

18 mars 2015
Semlor, sol och hopp

Vårsol, takdropp och dagsmeja. Det är snösmältning och is som hastigt rutschar nerför taken i Mellansverige. Det är sportlovsveckor, och alla hjärtans dag som närapå krockar med semmeldagen – en februari fylld med vårstämning som ger folk skäl att fira med fika!
Det finns helt klart en koppling mellan mat och miljö. Och i synnerhet mellan mat och väder. För maten smakar såklart bäst i en skönt avslappnad miljö, där man trivs. Och aldrig smakar fika lika gott som i vårsolen. Det är som om vår längtan efter sol efter vintern smittar av sig på semlan vi äter i första vårljuset, så att den fylls med allt vårt samlade hopp om vår.
Så även om det är tidigt att snegla åt utemöbler har i alla fall jag en fällstol på verandan, redo att lyfta ut i vårsolen under en paus. Allt för att hugga tillfället att få sitta ute några minuter i vårsolen med kaffemugg, och allra helst en hembakad semla!

11 februari 2015

Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...