Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Måttlig valfriheten - låt oss välja själva!

Jag tänker inte diskutera behov. Det blir så knöligt och allt man säger ska definieras i det oändliga. Vi kanske kan enas om att alla behöver mat i alla fall?
Häromdagen hamnade jag på en stormarknad i storstadens utkanter. Jag skulle bara inom på vägen och behövde de vanliga – två liter mjölk, te och toapapper. (Hade jag vetat för några år sedan kunde jag investerat i en ko, ett teplantage och aktier i SCA, det hade lönat sig…) Oskyldigt svängande med varukorgen vandrade jag genom avdelningarna fram mot kylrummet. Eller kylsalen kanske. Stor som en halv fotbollsplan var den i alla fall och väggarna var täckta med kylar.
– Så är det alltid, mumlade jag för mej själv medan jag sökte med blicken längs raden med förpackningar. Irriterad över att inte hitta vad jag var ute efter upptäckte jag efter en stund att jag stod framför yoghurthyllan. Inte framför josen. Inte framför smöret. Inte vid äggen. Och inte ens i närheten av mjölkkylen. Den låg i andra sidan av kylsalen visade det sig.
Vem behöver 28 olika sorters yoghurt att välja mellan? Är det du? Det är inte jag. Det vet jag helt säkert!
Det är nu som någon höjer en myndig röst och ropar:
– Ska man inte få välja själv längre, va?! Vem är du att veta vad någon annan vill!
Precis. Vem är jag att veta? För det gör jag inte heller. Och inte du. Inte ens den som bestämmer vilken smak den 29:e yoghurtburken på hyllan ska ha vet. Men ändå bestämmer hen.
Att njuta av god mat är att själv bestämma. Att njuta av nyttig mat är att själv bestämma. Att veta vad man äter är både att bestämma och att njuta av det.
För självklar väljer man mer när man smaksätter sin egen yoghurt, blandar sin egen mysli eller kokar sin egen gröt. Och då behöver vi inte detta enorma utbud vi inte själva har valt. Producenten vill såklart att vi ska tro att vi kan välja mer med fler förpackningar, men hur många gånger har någon frågat dej vad de ska innehålla?
Till slut hittade jag mjölken och valde den vanliga ekologiska. Såg att det fanns med jordgubbssmak och choklad också. Så gick jag mot kassan och tänkte på mjölken. Jag väljer nog blåbär och vanilj, om jag vill ha milkshake.

6 februari 2014


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...