Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Nytt år - nya matvanor?

Vem vill inte byta ut sitt liv då och då? Bli ny i både kropp och själ. Byta tankar, bostad och vanor. Inte konstigt att det nya året ofta hänger samman med tanken på att börja om på nytt. Gamla matvanor ska ut och nya, inte sällan nyttigare ska in.
Och visst är det någonting lockanden i den känslan. Att byta vanor, bli någon annan. Men vad är det vi egentligen vill med våra januaribantningar, våra veckoplaneringar och löften om ”fem frukter om dagen”? Är det verkligen hälsan vi vill åt? Jag tror inte det.
Jag tror vi jagar någonting större än så. På samma sätt som jeansen i reklamen inte för med sig ett liv där vi är älskade och populära kan inte nya matvanor trolla oss till andra människor.
Att maten blir en symbol för någonting annat är varken nytt eller konstigt. Men det tål att påminna sig om då och då. I synnerhet om man letar snabba lösningar på problem som egentligen ligger någon annanstans.
Men ska man inte äta nyttigt? Tror jag inte det är bra med frukt och grönt och genomtänkta måltider? Absolut! Det finns massor av bra argument för att äta sunt. Och att det får våra kroppar att må bättre är också sant. Vi tänker mycket på det när vi tar fram nya recept.
Men… Om vi tror att andra matvanor kan ändra allt i våra liv blir vi lätt lika frustrerade och besvikna som när vi går på reklamens budskap. Risken att det nya matåret tar slut redan efter några dagar är stor. Och istället får vi dåligt samvete över att vi inte lyckas hålla ännu en diet.
Lösningen? Ett annat synsätt kanske? Prova att ändra dina matvanor lite gradvis. Stoppa in en frukt eller lite mera grönt varje dag. Efter ett tag kan du kanske minska på något du vill ta bort. Gör det steg för steg. Ta det inte så hårt. Och förvänta dig inte mirakel från en dag till nästa. Vad du däremot kan vara nästan säker på är att du är mera nöjd med dina vanor nästa gång det är dags för nyårslöften. Och kanske, kanske lite mera nöjd med dej själv också.

9 januari 2014


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...