Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Billigt och bra?

Hörde på radion att vi aldrig ätit så billigt som nu. I snitt lägger vi inte ner mer än 13 procent av våra inkomster på mat.
– Vad bra! För jag gillar ju mat! Då är det är väl toppen om den blir billigare?
Nej. Det är inte bra. Inte för alla. Och inte i långa loppet. För det är samma sak med maten som med så mycket annat – när det blir billigare för en måste någon annan betala. Och äter vi billig mat är det ofta miljön och djurhållningen som tar smällen. Eller producenter i andra delar av världen som inte får lön nog för jobbet de utför.
– Ja, ja… Jag har hört det jag också. Men kravmärkt kött är ju jättedyrt!
Visst. Det är dyrare. Mycket dyrare till och med. Det blir ju ofta dyrare om det ska gå schyst till. Men jag vet inte om det är ett så stort problem som det ofta framställs som. Om man lagar mat klokt kan man ofta få ut mera smak, fler rätter och nyttigare middagar med mindre mängd av det som är schyst men dyrt idag.
– Äh! Det går väl knappast…
Okej, jag tar exemplet med kycklingen. Många jag träffar vill inte äta kyckling som fötts upp i köttfabriker och frågar hur de ska göra istället. För om de köper en tvåkilos kravmärkt kyckling så kostar den 200 kronor. Det är fett dyrt som fredagsmys för en barnfamilj! Men om jag istället för att servera köttet till ett enda mål kan få ut kött till 5–6 middagar, blir priset ett helt annat.
– Kan man det då?
Det vill jag påstå. Och det behöver inte bli någon späkning precis. Fyll kycklingen med lök, äpplen, krutonger eller svamp och du har redan där något som mättar. Servera, klyftpotatis, rotfrukter i honung och vitlök till och rejält med tillbehör som morotstzatziki, kalla såser, majs och örtfräst broccoli… Resten av köttet blir pajer, soppor, sallader, pyttipanna, piroger eller pastasås. Alla rätter där kycklingen höjer smaken utan att det går åt mycket.
– Låter osannolikt enkelt… eller helt sjukt snålt?!
Ja. Det är upp till var och en att välja. Men så kan man också tänka mat. Och jag lovar att det blir gott, nyttigt och… lagom billigt!

22 januari 2014


Kommentar av P.Ptzon
22 januari 2014

Mat ska va billigt, helst kött ... men när skröt du senast om att du köpt det billigaste vinet?

Redaktionens kommentar
Ja, det är helt klart en berättigad fråga. Som kanske också sätter fingret på att viss mat är "finare" om den är dyr och annan inte?

Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...