Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Äppelstressen slår till

Det är hårt att inse att sommaren är på upphällningen. Inte mer att säga om det. Istället för att deppa över att värmen sakta försvinner så säger vi Hej till kantareller och alla äpplen som mognar. Visst är hösten en stor skördetid. Så till den grad att det faktiskt kan bli stressande. Att se äpplena falla till marken utan att man hinner ta hand om dem gör ont i matälskarens själ. Vi vill ta hand om allt gott, lägga i frysen och koka mos. Göra massor av paj eller torka äppelringar till hösten. För vi gillar att ha lagrat inför vintern. Det känns bra på något sätt, även om det finns i butiken. Som man gjorde förr – sparade i ladorna… Så där ilar man vidare genom vardagen med ett gnag om att man borde ta hand om skörden innan den ruttnar. Tills man tvingas påminna sig om att det faktiskt inte är riktigt rättvist att kräva det av sig själv. De flesta lever inte som självhushållare idag. Få har plats att lagra stora skördar. Vi jobbar med annat på dagarna och kan inte koka mos mer än på helgen. Så, ska vi bara låta frukten falla från träden? Nej, men kanske kan man koka, sylt och safta efter förmåga. Och skulle det inte räcka lika långt som man önskar får man försöka njuta av det man trots allt hunnit med. Framförallt får man inte missa att äta det som är moget just nu. För visst är en äppelpaj på nyplockade äpplen en matupplevelse? Och en kantarell från frysen har ingen chans mot en färsk direkt från svampskogen!

29 augusti 2011


Kommentar av skruttetorparn
29 augusti 2011

Det där dilemmat känner jag så väl igen! Meningen med att safta och sylta måste ju vara en tillfredsställande känsla och glädje, annars kan det få vara. Har man inte tiden kan man alltid skänka bort frukten - och kanske få en syltburk eller fem i utbyte...

Svar av Godsägarn
12 september 2011

Jovisst, så är det.

Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...