Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Våga vara präktig!

Mat ska vara lustfyllt och kreativt. Snygga och lyckade människor som trollar med fina tillbehör och läckra råvaror. Gärna i ett snyggt motljus. Helst i ett blankt kök. (Och aldrig i sällskap med en hög ungar som strör legoklossar över beredningsbänken...) Jag avslöjar gärna: Det är en bluff. Gå inte på det!

Kanske är jag lite skadad efter några år med cateringmenyer som skulle levereras till festen precis på klockslaget. De skulle då se både fräscha och läckra ut, smaka underbart och ha överlevt kylförvaring, minibussen och sedan bärning ner och upp för trappor. Med andra ord - ett projekt så långt ifrån tv kameror och kreativa snabblösningar av färska råvaror.

Lösningen stavas planering.

Jag älskar att vara förberedd. Då kan man lätt hantera mat åt många gäster, få den snyggt serverad och rätt tillagad utan att själv vara ett stressat vrak som springer runt i köket på jakt efter "vad det nu var man glömt att ta upp ur frysen och herregud hur ska jag hinna tina den nu då?!" Sen spelar det ingen roll om det är bröllopsmiddag eller lunch åt en hungrig dagisgrupp.

En stor fördel med att laga mat hemma är att du själv kan styra vad du vill bjuda på. Inga kunder kommer och har åsikter om menyn. Då kan du lätt välja tåliga rätter, som klarar att lagas en dag i förväg. Grytor och soppor som bara smakar bättre om de stått till sig. Gratänger och pajer som tål både omild frysning och dygn i kylskåp. Långjästa bröd som du inte behöver passa på sekunderna för att de inte ska jäsa sönder. Kalla såser och dressingar står redan klara i sina serveringsskålar, väl kylda och täckta. Salladen skar du några timmar innan gästerna kommer och la i iskallt vatten...

Listan är lång, men ju längre den blir desto enklare fixar du festen när den väl är här. Och visst är det skönt att stå mitt i ett kök, tomt på smutsig disk och halvfärdiga rätter, glänta på ugnsluckan och kylen och veta att du lugnt kan mingla en sväng med gästerna innan maten?

Präktigt att planera? Kanske det. Men även om disciplin inte är vägen till lycka så är köksdisciplin vägen till en lyckad fest. Och vem blir inte lycklig av det?

16 november 2010


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...