Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Prylsport till middag

Jag brukar påstå att köket aldrig lagar maten. Och det håller jag fast vid. Det vill säga – det viktiga för att kunna laga bra mat är inte ett fint kök eller perfekt köksutrustning.
Trots det är det ofta prylar som hamnar i fokus när det handlar om mat. Vilken sorts spis? Vilken slags kastruller? Ska det vara plast eller träskärbrädor… Och så knivarna – Herregud vad det finns många sorters knivar! Självklart kan man bli nervös för mindre.
Det händer att jag tipsar om köksprylar. Men bara om någon frågar. Det händer att någon frågar…
Såhär tänker jag: Låt behovet styra. Överköp inte. Men var inte dum–snål. Tänk långsiktigt. Nya, festliga material och beläggningar går bort. Hellre en genomtänkt vitlökspress i rostfritt, som går att dela och köra i diskmaskinen än något av plast som du ska svära över ända tills den går sönder. Hellre gjutjärn än pannor med beläggning som det bergis kommer giftlarm om på sikt. Plast utgår. De bästa bunkarna hittar du på loppis. De är gjorda i tjock, rostfri plåt. De har hållit i 50 år och håller minst lika länge till. Nytt rostfritt funkar också, välj så tjockt gods som du har råd med.
Knivar då? Det är betydligt svårare att råda om. Tycke och smak spelar så stor roll. Ofta väljer den ovane en onödigt lång kniv. Provhåll och provhacka är bra. Du ska känna att du har kontroll på hela kniven när du jobbar. Och så ska kniven gärna gå att använda till så mycket som möjligt i köket. Börja med en mellanstor (14–18 cm) och en liten (8–10 cm) om det är helt tomt i lådan. Efterhand ger det sig vad du saknar. Något som däremot är riktigt viktigt är slipningen. En slö kniv är en katastrof i köket. Hellre en billig kniv från IKEA och en knivslip en än oslipad Globalkniv. Är du ovan att slipa finns bra keramiska slipar som håller vinkeln rätt – de kostar några hundralappar och borde vara det första som hamnar i knivlådan.

Så. Det var prylarna det. Nu kan vi äntligen ägna oss åt det viktiga: Vad ska vi äta?

22 oktober 2013


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...