Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Mediumsize me!

Vaknade otäckt tidigt en morgon och passade på att se Super Size Me, Morgan Spurlocks kontroversiella dokumentär från 2004. Jag slog mej ner framför filmen, glatt tuggande på en pizzakant som blivit över från kvällen innan.
I korthet går filmen ut på att Spurlock vill bevisa att Mc Donalds mat är hälsovådlig. Detta gör han genom att äta alla sina mål på snabbmatskedjan under en månad. Med förskräckligt resultat för hälsan, såklart. Blodfetter, blodtrycket, viktuppgång etc... Allt går utför i rask takt.
Läkarna är chockade och oroar sig för Spurlocks hjärta och lever. Själv tappar jag aptiten och slutar tugga på min pizzakant…
Det blev en rätt fet debatt om snabbmatens vara den när filmen kom. En debatt som då och då tar ny fart, när nya larmrapporter om fetmans seger över västerlänningarnas hälsa dyker upp. Men det är 10 år sedan filmen hade premiär och vi äter inte nyttigare eller mindre idag. Tvärtom. Företag som lever på att sälja mat som gör folk sjuka kommer inte att sluta med det av sig själva. Varför skulle de? Det vore ju samma sak som att lägga ner!
Vi kan prata om individens ansvar eller ropa på en fettskatt och högre sockerpris. Kanske behövs det båda kurerna. Själv ställer jag mej i mitten med min halvätna pizzabit. Mat som gör oss uppenbart sjuka kanske inte ska vara för billig och lättillgänglig. Men ett liv där man inte själv kan välja att unna sig någonting gott då och då, bara för att det inte gagnar hälsan, känns grått.
I filmen blir det Spurlocks fantastiska flickvän som får stå som motpol till all livsfarlig snabbmat. Och som också fixar till honom efter hans hamburgarmånad. Med hälsokost blir han åter sitt rätta, sunda jag. Där är inte jag. Och de som verkligen lever på skräpmat kommer aldrig att byta burgarna mot råkost över en natt.
Så det kanske är dags att prata om mellanleden? Mat för oss utan tvättbräda och vetegräs till frukost varje dag. Där vi kan njuta av god mat. Lite osunt ibland, men sunt och miljöklokt till vardags. Sån mat vill jag laga!
Sedan är det klart - om du tvingar mej att välja mellan Supersize och stramaste hälsodieten är det ingen tvekan om vad jag väljer. Don´t Supersize me!

31 januari 2014


Kommentar av Sven Gren
5 februari 2014

Det som är lite upprörande i sammanhanget är att folk försökt reproducera det Spurlock gjort utan resultat. Att man därtill skulle må dåligt av att inta 5000 kcal om dagen tror jag inte någon skulle bestrida. Det spelar egentligen ingen roll vad man äter, äter man så mycket kommer man gå upp i vikt hastigt och må mycket dåligt som resultat. Att fetma är ett problem råder det ingen fråga om, men det rör sig om ett problem som har en enkel lösning- mer motion, mindre mat!

Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...