Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Grön jul ute och inne

Vad får dej att känna julstämning? Glitter kanske? Doften av nybakade lussekatter? Eller hjärtklapp-ningen över julklappar och julmat som bara måste vara precis perfekt?
Jag brukar uppleva försa julkänslan när kylan kommer till vår del av landet. Frost ute och ved som sprakar i en kamin eller öppen spis är oslagbart. Lägg till lite glögg bara, så är jag med. Ljus såklart (inga paraffinljus som osar bränd grävling när du släcker dem bara…) och en saffransbulle.
Nu hörde jag att Sverige har haft en temperaturökning med en grad de senaste 20 åren. Och just i år har det varit en ovanligt varm och synnerligen grå höst. Kanske är det därför det varit lite segt med jul-stämningen?
Men om det nu är en varmare vinter vi har att vänta i fortsättningen och jag inte kan räkna med kyla för att få julstämning kanske andra vanor kan få en på julhumör? Sprejsnö i all ära men det hjälper inte i längden… Dessutom är det väl rätt otäck drivgas i de där sprejburkarna?
Nej. Själv känner jag snarare att det blir än mer viktigt att tänka på klimatklok mat även på julen. Jag brukar tjata om en grön jul, när det gäller maten alltså. Lika bra att ha det i tanken redan när vi börjar planera all god julmat.
Så: Grön jul på er! Så kanske vi kan rädda lite av den vita julen in i framtiden?

2 december 2014


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...