Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Hanna, trebarnsmor och kvinna mitt i karriären bloggar om vardagspusslet som ibland läggs med andra bullar.

Nästan hemgjorda köttbullar

Jag gillar snabba lösningar när det ska vankas vardagsmiddag. Särskilt när när man inte behöver göra avkall på råvarorna. Ett av de bästa tipsen på en sådan snabb lösning hittade jag i en gratis receptbroschyr för några år sedan. Nu är fusk-köttbullarna med fusk-brunsås ett stadigt inslag hemma hos oss. I stället för att stå och trilla köttbullar med allt kladd det innebär tar man helt enkelt köttfärssmeten och slänger hela klumpen i stekpannan. Efter fyra-fem minuter vänder man på hela härligheten, skär den försiktigt i fyra delar och steker ytterligare några minuter. Sedan ner med grädde och soja och koka ihop en stund. Klart! 

Även om fusk-köttbullarna inte är lika snygga som runda, traditionella så smakar de lika gott. Och till vardagsmiddag duger det bra.

Se till att koka potatis med skal och ställ fram lingonsylt också.

Smeten blandar du till så här:

400 blandfärs

1 tsk salt

lite vitpeppar

1 ägg

1 december 2010



Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Anette
2 maj 2021

Ja, det låter enkelt nog!

Kommentar av Davina
29 december 2011

Vi brukar göra något vi kallar elefant bajs...en köttfärssmet som till köttbullar - med ägg,kruddor lök,skorpmjöl- lägger allt i en ungsform och i ugnen en och enhalv timme.Under riden kokas potatis och grönsaker samt görs en brunsås! enkelt men gott!! Kram Davina

Kommentar av Fia
2 december 2010

Ett annat köttbullstips jag fått lära mig är att använda glasskopa istället för att rulla bullarna. Snabbt och snyggt!

Svar av Modiga Mamman
2 december 2010

måste prova, tack!


Är kärlek en krydda?

Har hamnat i en situation där vardagen kräver mycket hel- och halvfabrikat. När båda föräldrarna är delvis utslagna från matchen måste middagen fram med minsta möjliga motstånd. Kraften måste sparas till allt annat så som att barnen ska hållas hela, rena och glada och ha alla matsäckar och gympakläder med sig. Då gäller det att hitta mat som smakar bra och ändå går lätt att fixa. Och att härda ut och vänta på bättre tider.

De flesta konserver går bort. Smakar inget och känns liksom helt urlakat på näring. Pulver är inte heller min grej. Känns konstgjort på något sätt. Bättre med frysta färdigrätter så som kåldolmar och panerad fisk. Eller färdigkryddad kyckling som bara är att sätta in i ugnen.

Våra middagar dessa veckor är helt okej. Men det personliga försvinner. Det måste vara något som händer med mat som någon lägger ner möda på. Är kärlek och omtänksamhet en krydda? Ja, så är det nog.

22 november 2010




Vad man gör med bruna bananer

Nu har det hänt igen. I fruktskålen ligger en hel hög med bruna bananer. Ingen i familjen vill äta bruna bananer. De blir mer och mer oaptitliga. Då får jag en sådan där reflex: Måste använda bananerna till något. De får inte bara slängas. Just bananer får bara inte slängas. 

Jag vet inte vad det beror på. Gamla halvruttna äpplen har jag inga problem med att slänga.

Kanske, tänker jag, handlar den där banan-reflexen om att de frukterna har transporterats så vansinnigt långt för att komma till min fruktskål jämfört med till exempel Ingrid Marie från Sverige. Jag ser framför mig hur bananerna har åkt från andra sidan jorden, kanske med båt i många veckor. De har liksom kämpat sig hit, tänker jag mig, från den odling i Costa Rica där de föddes, via olika transporter för att slutligen hamna just här. Deras resa ska väl ändå inte har varit förgäves, tänker jag. 

Det är den reko-eko-sidan av mitt invärtes resonnemang.

Eller så handlar det helt enkelt om gottegrisen i mig. En upparbetad reflex att bruna bananer kan bli godis. 

För bruna bananer ska man så klart göra en banankaka av. Med riktigt mycket hackad choklad i.

11 november 2010



Kommentar av E
19 oktober 2011

Man behöver inte ens grädden för att göra glass. Skiva bananerna och frys in. Ta fram när du vill, tina en aning, och mixa till jättegod och nyttig glass, gärna med någon sked kakao, t.ex, för bananchokladglass, eller med hallon, annan frukt.. nötter, nötsmör, vad än man vill.

Kommentar av Helena C
27 november 2010

Smoothie är svaret på vad man ska göra med bruna bananer. Mixa dem med frusna bär av valfritt slag och ät i stora mängder. Snabbt, gott och perfekt i förkylningstider! Bananerna ger sötma åt lite sura bär som krusbär och röda vinbär, så inget socker behövs. Matyoghurt gör blandningen mer mättande - utmärkt till frukost och mellis!

Kommentar av Magnus
12 november 2010

Man kan mixa bruna bananer med lite vispgrädde och vanilj. Frys ner och rör då och då och vips så har du en god glass!

Svar av Modiga Mamman
12 november 2010

Ah, ska prova!

Kommentar av Bodil P
11 november 2010

Men var är receptet?

Svar av Modiga Mamman
12 november 2010

Här!

Sätt ugnen på 175 grader. Ha flera bunkar och vispar till hands!

Det här behövs:

75 gram smör

2,5 dl socker

2 msk mjölk

1/4 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

2-3 mogna bananer

100-150 gram mörk choklad

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Smält smöret och låt det svalna. Blanda det sedan med socker, mjölk, salt och vanlijsocker. Dela äggen och blanda ner gulorna. Vitorna vispar du sedan till hårt skum i en annan bunke. Mosa bananerna och blanda ner i smeten. Hacka chokladen och rör ner. Blanda sedan mjöl och bikarbonat i en bunke och rör ner i smeten. Avsluta med att vända ner äggvitorna.

Lägg smeten i smörad och bröad form och grädda i 30-40 minuter.

Lycka till! :-)


Oplanerad plockmat

Ibland känner man sig så otillräcklig. Klockan går och alla, inklusive en själv, har kortare och kortare tålamod. Man inser att snart smäller det. Snart kommer någon börja krisa totalt om här inte sätts fram något ätbart på bordet. Ju hungrigare man själv blir ju svårare blir det att styra upp situationen.

En sådan dag var det idag. Bebisen klängde i famnen och ville inte sitta själv.

Lösningen blev att koka cous-cous och ägg och sätta fram lite smått och gott som vi hade hemma. Fort på med en katrull vatten. Sätta igång äggkokaren. Sen skala morötter och gurka. Skiva tomater och avokado. Hälla upp burkmajs i en skål. Ta fram ett paket smörgåsskinka, keso, oliver och jalapenjo. Lite chilisås och riven ost. Några skivor bröd. Så: "Maten är färdig!"

Jag hann! Krisen undveks denna gång.

Och efteråt tänkte jag att man faktiskt inte behöver känna sig så otillräcklig. Det är okej med oplanerad plockmat ibland. Barnen älskade att komponera sin egen måltid och ta vad de ville från de olika skålarna. Femåringen lassade på oliver och majs på sin tallrik medan 7-åringen upptäckte hur gott det är med keso. Detta koncept ska jag återkomma till, förhoppningsvis med mer framförhållning!

31 maj 2010




Idag bakade jag frallor

I dag bakade jag frallor. Det tar faktiskt inte så lång tid.

Mina barn älskar nybakt bröd som fortfarande är lite varmt. "Mamma, jag tycker om när smöret smälter" säger 7-åringen njutningsfullt.
Och vem tycker inte om det? Det måste var vara medfött hos oss människor, precis som vi från födseln gillar att lukta på blommor, ligga på solvarma klippor efter ett iskallt dopp, umgås med andra människor, prata, kramas.

För övrigt är nybakta frallor ett hett tips om man vill ge sina barn en smaksensation men inte vill bjuda på kakor, glass eller bullar till fikat. Minst lika gott.
Och så doftar det så härligt i precis hela huset.

Jag har hittat ett snabbrecept där degen i nödfall bara behöver jäsas en gång. Gör man en liten sats går det ännu fortare och det blir mindre disk och kladd. Här är receptet. Det räcker till 12 frallor som enkelt får plats på en plåt.

3 dl vatten
2 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
3 krm salt
1 msk sirap
50 g jäst
2 msk rapsolja

Smula ner jästen i en bunke, värm vattnet till 37 grader och rör ut jästen i vattnet. Blanda sen ner salt, rapsolja och sirap, gramhamsmjölet och nästan allt vetemjöl. Jäs sedan degen i bunken i cirka 20 minuter. Eller hoppa över denna jäsning och ta upp degen på bakbordet direkt. Knåda igenom degen och dela den sen i 12 delar och rulla till frallor. Jäs på plåt i ca 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader och grädda frallorna i 10 minuter. Färdigt!

2 juni 2010




En broccolisoppa-dag

Så var det dags igen. En broccolisoppa-dag. I vårt hem är broccolisoppa den i särklass vanligaste soppan som serveras. När mina barn blir stora kommer de antagligen att ställa mig till svars för den där gröna sörjan som JÄMT skulle fram på bordet. "Mamma och hennes broccolisoppa" kommer det säga till varandra och himla med ögonen. Så här kommer ett litet försvarstal, i förebyggande syfte.

1. Broccolisoppa är ju gott ju.

2. Broccoli är nyttigt.

3. Min soppa tar bara 12 minuter att göra. Vad kan man mer begära av en trött mamma en torsdagskväll?

Och så här gör man soppan:
Skölj och hacka två broccolibuketter och koka med 8 dl grönsaksbuljong i 8 minuter. Vispa ihop 2 dl vispgrädde med 2 msk vetemjöl och vispa ner i soppan. Koka ytterligare i några minuter. Salta, peppra och mixa. Klart!

3 juni 2010



Kommentar av Lina
15 juni 2010

Klart att broccoli är den bästa grönsaken som finns! Vad vore livet utan :)

Svar av Modiga Mamman
21 juni 2010

Eller hur? Vi är många broccoliälskare! :-)


Jag går och spanar på rabarbern

Jag går och spanar på rabarbern. Den står där och spirar och är så fin.

Vi har en ganska konstig rabarberodling, alldeles intill vår granhäck. Någon tidigare ägare kanske tappade en rabarberplanta där eller något, vad vet jag.

Antagligen är den där skuggiga platsen inte alls den ultimata för rabarber. Men i år har plantorna i alla fall fått en hel säck kogödsel. Så de borde bli glada.

Men stjälkarna är ändå fortfarande för tunna. Jag bestämmer mig för att de får växa till sig en vecka till.

Men nästa fredag, då! Då ska det bakas rabarberpaj minsann!

4 juni 2010



Kommentar av Linus
4 juni 2010

Rabarbern är ju som godast när stjärlarkarna är tunna! Kan de verkligen vara "för tunna"? :)

För korta kanske?

Svar av Modiga Mamman
8 juni 2010

Ja, för då tar de slut och man får bara en liten, liten paj.


Uteätardag

I dag har solen skinit precis hela dagen och världen har varit så där strålande underbar och ljuv som den bara kan vara i början av juni med syrener och äppelblom och liljekonvaljer.

En sådan här dag måste man så klart äta utomhus. Vi började i morse med frukost på altanen. Te i moronsolen är så härligt! Det smakar liksom bättre på något sätt. Vet inte hur det går till. Kan te ta smak av sommar och sol?

Sedan blev det sill och potatis till lunch. Som en förebådan om midsommar. Och kaffe och hembakta havrekakor. Och till middag gjorde vi en snabb och enkel pastasås med bacon som blev himla god. En kanondag för smaklökarna!

5 juni 2010




En hyllning till vällingen

Det här blir en liten hyllningstext till vällingen.

Bebisen är sjuk och med ens känner jag mig så tacksam över att det finns välling. För en liten ynklig pojke är det räddningen en sådan här dag när varken matlust eller ork finns. Orkar inte sitta upp, orkar inte gapa stort, orkar inte långsamt fixera makaroner och ärtor mellan tummen och pekfingret och föra dem till munnen.

Men då finns det någonting varmt och lent. Någonting man kan äta i liggandes i sängen på mammas arm. Någonting som innehåller en massa vätska och näring. Och som gör en så härligt varm och sömning.

Tack välling för att du finns!

Hurra!

7 juni 2010





Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...