Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Vad man gör med bruna bananer

Nu har det hänt igen. I fruktskålen ligger en hel hög med bruna bananer. Ingen i familjen vill äta bruna bananer. De blir mer och mer oaptitliga. Då får jag en sådan där reflex: Måste använda bananerna till något. De får inte bara slängas. Just bananer får bara inte slängas. 

Jag vet inte vad det beror på. Gamla halvruttna äpplen har jag inga problem med att slänga.

Kanske, tänker jag, handlar den där banan-reflexen om att de frukterna har transporterats så vansinnigt långt för att komma till min fruktskål jämfört med till exempel Ingrid Marie från Sverige. Jag ser framför mig hur bananerna har åkt från andra sidan jorden, kanske med båt i många veckor. De har liksom kämpat sig hit, tänker jag mig, från den odling i Costa Rica där de föddes, via olika transporter för att slutligen hamna just här. Deras resa ska väl ändå inte har varit förgäves, tänker jag. 

Det är den reko-eko-sidan av mitt invärtes resonnemang.

Eller så handlar det helt enkelt om gottegrisen i mig. En upparbetad reflex att bruna bananer kan bli godis. 

För bruna bananer ska man så klart göra en banankaka av. Med riktigt mycket hackad choklad i.

11 november 2010

Din signatur: 
5005
 

Man behöver inte ens grädden för att göra glass. Skiva bananerna och frys in. Ta fram när du vill, tina en aning, och mixa till jättegod och nyttig glass, gärna med någon sked kakao, t.ex, för bananchokladglass, eller med hallon, annan frukt.. nötter, nötsmör, vad än man vill.

- E, 19 oktober 2011

Svara på den här kommentaren

Smoothie är svaret på vad man ska göra med bruna bananer. Mixa dem med frusna bär av valfritt slag och ät i stora mängder. Snabbt, gott och perfekt i förkylningstider! Bananerna ger sötma åt lite sura bär som krusbär och röda vinbär, så inget socker behövs. Matyoghurt gör blandningen mer mättande - utmärkt till frukost och mellis!

- Helena C, 27 november 2010

Svara på den här kommentaren

Man kan mixa bruna bananer med lite vispgrädde och vanilj. Frys ner och rör då och då och vips så har du en god glass!

- Magnus, 12 november 2010

Svar av Modiga Mamman
12 november 2010

Ah, ska prova!

Svara på den här kommentaren

Men var är receptet?

- Bodil P, 11 november 2010

Svar av Modiga Mamman
12 november 2010

Här!

Sätt ugnen på 175 grader. Ha flera bunkar och vispar till hands!

Det här behövs:

75 gram smör

2,5 dl socker

2 msk mjölk

1/4 tsk salt

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

2-3 mogna bananer

100-150 gram mörk choklad

2,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

Smält smöret och låt det svalna. Blanda det sedan med socker, mjölk, salt och vanlijsocker. Dela äggen och blanda ner gulorna. Vitorna vispar du sedan till hårt skum i en annan bunke. Mosa bananerna och blanda ner i smeten. Hacka chokladen och rör ner. Blanda sedan mjöl och bikarbonat i en bunke och rör ner i smeten. Avsluta med att vända ner äggvitorna.

Lägg smeten i smörad och bröad form och grädda i 30-40 minuter.

Lycka till! :-)

Svara på den här kommentaren

Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...