![]() Snabba scones![]() ![]() ![]()
Jon utforskar smakernas värld och skriver om allt som kan kittla smaklökarna lite extra. Det blir gott om saker du inte trodde att du kunde göra hemma, och även en del teoretisk information för den mer avancerade matlagaren.r
En enkel salladNu när våren fortfarande känns oändligt långt borta, kan det vara på sin plats med en liten vitamin injektion. Men trädgårdslanden är ödsligt tomma och det enda som går att skörda är jordärtskockor, de dagar marken inte är helt frusen. Matbutikens grönsaksavdelning lockar med plastiga grönsaker från holländska växthus och håglösheten känns total.
Då är det dags att undersöka vilka råvaror som faktiskt smakar helt okej så här års. 16 februari 2011 Alla dessa bröd II
I sann fransk anda tänkte jag idag, i det januarikalla Sverige, ägna en stund åt att sjunga surdegens lov. Men om man inte bor i närheten av ett surdegsbageri, eller inte kan lägga ut 65kr på ett bröd, så är det dags att kavla upp ärmarna, spotta i nävarna, tvätta dem noga efteråt och plocka fram mjölet. Här kommer en snabb kortkurs i surdegsbakningens grunder.
2 stora surdegsbröd Ta en degmaskin och häll i större delen av surdegskulturen, spara kanske en halv dl. i botten på burken, mata burken med 1dl ekologiskt rågmjöl och 1dl vatten, skaka och ställ undan tills nästa bak. Häll på 6dl fingervarmt vatten (man ska precis kunna hålla kvar fingret utan att det gör ont.) och starta maskinen, slå över Ekologiskt rågmjöl tills konsistensen liknar tjock välling eller ganska rinnig gröt. Stäng av maskinen och lägg en handduk över. Låt stå över natten. På morgonen så slår man på 3-4dl fingervarmt vatten och startar maskinen, lägg till en början i ¼ pkt färsk jäst (eller 12g om du har en bra köksvåg), och slå sedan på vetemjöl tills degen släpper från kanterna av bunken. Efter ett par bak kan du så sakta börja fasa ut den sista delen vanlig jäst och experimentera mer med förkulturen. Låt maskinen knåda 10minuter, nu är degen lös igen, slå på en rejäl näve salt och eventuellt lite mer mjöl och låt knåda några minuter till, gärna för hand. Lägg på en handduk och låt stå en timme eller två. Slå ut degen på lätt mjölat bakbord, dela i två delar, rundriv och lägg på plåtar. Starta ugnen och ställ den på 300 grader, låt bröden vila tills ugnen har blivit varm, grädda i 15min och ställ sedan ned värmen till 125 och sätt ugnsluckan på glänt med en tesked. Grädda ytterligare 45 minuter. Låt en skål med vatten stå i bottnen av ugnen under hela gräddningen. Låt bröden svalna fullständigt, inslagna i bakdukar.
Man kan experimentera med olika mjölsorter i själva kulturen för att få olika karaktär på brödet, sätt t.ex. en kultur på vetemjöl för finfina franska baguetter, eller varför inte dinkel? 18 januari 2011 Alla dessa bröd (del I)
Närbutikens hyllor svämmar över av formgjutna bakverk, påsarna är sprängfyllda av skivade limpor som håller sig saftiga i två veckor. Nu är det ju tyvärr så att innehållet inte riktigt lever upp till förväntningarna, men misströsta inte, styr istället vagnen till butikens bakavdelning, plocka nu ned följande:
2 pkt ekologiskt vetemjöl, gärna special om din butik har det,
Väl hemma, så kavla upp ärmarna och leta fram en stor gryta (10liters grytor är lagom). Värm det i grytan tills det är så varmt att du nästan bränner dig, rör under tiden ned lite baksirap och en rejäl nypa salt, mer än vad du tror kommer att gå åt.
Lös jästen i degvätskan och rör sedan ned en liter rågmjöl. Grädda i ugnen på 250-300°C i 20-25min, ta ut bröden och låt dem vila insvepta i handdukar på galler tills de är helt avsvalnade.
Salt
Ekonomi Njut nu av ditt nybakade bröd så ska vi tala om surdeg nästa gång 6 januari 2011 Älskade ägg
När nu julen sjunger på sista versen återgår livet till mer normala former, passande nog hälsar då hönsen god fortsättning genom att erbjuda det nya årets första primör och vårens viktigaste råvara, jag talar självklart om ägget.
Ingen annan produkt är lika enkel och lika genial som ägg, de kommer i sin egen förpackning, de går att ha till allt mellan himmel och jord, dessutom är hållbarheten utmärkt. För att fira äggets fantastiska egenskaper kommer här två lite mer ovanliga användningsområden. Liaison
En liaison är en blandning av äggula och tjock grädde som kan användas istället för redning för att göra en sås fylligare och hjälpa till att binda den.
Créme Anglais vaniljsås
Ca. 1,25l
Låt vila över natten i kylskåp och kör sedan i glassmaskin för att göra glass.
Tips. 29 december 2010 ![]() ![]() 12 februari 2011
"Kyl omedelbart i vattenbad", menar du att man ska behålla det uppvärmda vattnet eller att man ska göra ett nytt vattenbad av nytt, kallt vatten? ![]() ![]() ![]() Jag menar förstås ett nytt kallvattenbad. Lycka till! Mouton BourgogneKlockan är kvart över fem en regnig torsdag, hungern är påtaglig. Kylskåpet innehåller fransk senap, två gula lökar, worchestershire sås och en stor burk fotoemulsion. Då är det bara en sak att göra, djupdykning i frysboxen. När vi flyttade ut till huset för fyra år sedan köpte vi den största frysboxen på marknaden, den är nu full till bristningsgränsen och i dess olika lager av i vanlig anda omärkta påsar, kan man utläsa familjens mathistoria flera år tillbaks. Fläderblommor, humlekottar och linsgryta ligger sida vid sida med ankfärs, getfärs och tomatsås. getfärsen är dessutom förvillande lik tomatsåsen, vilket vi bittert har fått ångra tidigare, men det är en annan historia. Nära bottnen hittar jag en rå lammstek från i påskas, vilket fynd. Med undantag från svamparna, moroten, vitlöken, sidfläsket, sellerin och det röda vinet så har jag ju råvaror nog för att göra burgundisk gryta! Ja om man låtsas att lammsteken är fransyska då vill säga. Skam den som ger sig, steken tinades i mikron, putsades och skars i grytbitar, de två gula lökarna frästes upp tillsammans med några lagerblad, ganska många vitpepparkorn och inte fullt så många kryddpepparkorn. under det att löken mjuknade passade jag på att rota igenom vinsamlingen, någonstans i bottnen hittade jag en flaska billigt mousserande vitt vin från i somras som ingen hade lust att dricka nu på den sena hösten. Några skedar tomatpuré, lite vetemjöl och så fick hela flaskan åka i grytan. Sedan var det bara att bryna köttet i omgångar och lägga i det. En timme på spisen på ganska låg värme och undertiden råris, som var det enda alternativet skafferiet erbjöd förutom havregryn och nyponsoppa. Den snart ettåriga dottern åt förtjust en portion värdig en skogshuggare, åtminstone en liten sådan. Tystnaden sänkte sig över nejden och allt som hördes var ett stilla mumsade. 29 november 2010 ![]() Hembakat bröd![]() ![]() Snabba scones![]() ![]() ![]() Glace au four![]() ![]() ![]() |
|
Morötter har fördelen att de faktiskt lyser upp en sallad rätt fint. Om man vill ha lite färg men undvika växhustomater.