![]() Snabba scones![]() ![]() ![]() Alla dessa bröd II
I sann fransk anda tänkte jag idag, i det januarikalla Sverige, ägna en stund åt att sjunga surdegens lov. Men om man inte bor i närheten av ett surdegsbageri, eller inte kan lägga ut 65kr på ett bröd, så är det dags att kavla upp ärmarna, spotta i nävarna, tvätta dem noga efteråt och plocka fram mjölet. Här kommer en snabb kortkurs i surdegsbakningens grunder.
2 stora surdegsbröd Ta en degmaskin och häll i större delen av surdegskulturen, spara kanske en halv dl. i botten på burken, mata burken med 1dl ekologiskt rågmjöl och 1dl vatten, skaka och ställ undan tills nästa bak. Häll på 6dl fingervarmt vatten (man ska precis kunna hålla kvar fingret utan att det gör ont.) och starta maskinen, slå över Ekologiskt rågmjöl tills konsistensen liknar tjock välling eller ganska rinnig gröt. Stäng av maskinen och lägg en handduk över. Låt stå över natten. På morgonen så slår man på 3-4dl fingervarmt vatten och startar maskinen, lägg till en början i ¼ pkt färsk jäst (eller 12g om du har en bra köksvåg), och slå sedan på vetemjöl tills degen släpper från kanterna av bunken. Efter ett par bak kan du så sakta börja fasa ut den sista delen vanlig jäst och experimentera mer med förkulturen. Låt maskinen knåda 10minuter, nu är degen lös igen, slå på en rejäl näve salt och eventuellt lite mer mjöl och låt knåda några minuter till, gärna för hand. Lägg på en handduk och låt stå en timme eller två. Slå ut degen på lätt mjölat bakbord, dela i två delar, rundriv och lägg på plåtar. Starta ugnen och ställ den på 300 grader, låt bröden vila tills ugnen har blivit varm, grädda i 15min och ställ sedan ned värmen till 125 och sätt ugnsluckan på glänt med en tesked. Grädda ytterligare 45 minuter. Låt en skål med vatten stå i bottnen av ugnen under hela gräddningen. Låt bröden svalna fullständigt, inslagna i bakdukar.
Man kan experimentera med olika mjölsorter i själva kulturen för att få olika karaktär på brödet, sätt t.ex. en kultur på vetemjöl för finfina franska baguetter, eller varför inte dinkel? 18 januari 2011
![]() Pepparkakor![]() ![]() Snabba scones![]() ![]() ![]() Glace au four![]() ![]() ![]() |
|
Roligt med lite surdegsskola!
/ www.ovanligtgott.se