En enkel sallad
Nu när våren fortfarande känns oändligt långt borta, kan det vara på sin plats med en liten vitamin injektion.
Men trädgårdslanden är ödsligt tomma och det enda som går att skörda är jordärtskockor, de dagar marken inte är helt frusen. Matbutikens grönsaksavdelning lockar med plastiga grönsaker från holländska växthus och håglösheten känns total.

Då är det dags att undersöka vilka råvaror som faktiskt smakar helt okej så här års.
Stjälksellerin ser spröd och god ut, fänkålen doftar ljuvligt, men har ett ganska högt kilopris, en liten rackare får åka ned i korgen ändå.
Purjolöken klarar av långtidsförvaring och smakar utmärkt.
Sen var det ju det här med tomater, det blir Holländska, mest för färgens skull, smaken är i det närmaste obefintlig.
Som tur är så är hönsen fortfarande övertygade om att våren har börjat, så en tur ut i hönshuset ger en handfull ägg och det hela får balanseras upp med lite ekologiska Kalamata oliver.
Olivolja, lite rödvinsvinäger, salt och svartpeppar.
Dottern tittade misstänksamt på fänkålen och åt sedan raskt upp alla oliverna, mamman som efterlyst mer grönsaker ser nöjd ut och pappa börjar sakta fundera på var man ska laga till middag, allt som hördes var ett stilla mumsande.
16 februari 2011
Morötter har fördelen att de faktiskt lyser upp en sallad rätt fint. Om man vill ha lite färg men undvika växhustomater.