Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Älskade ägg

När nu julen sjunger på sista versen återgår livet till mer normala former, passande nog hälsar då hönsen god fortsättning genom att erbjuda det nya årets första primör och vårens viktigaste råvara, jag talar självklart om ägget.

Ingen annan produkt är lika enkel och lika genial som ägg, de kommer i sin egen förpackning, de går att ha till allt mellan himmel och jord, dessutom är  hållbarheten utmärkt.
Så utmärkt att ägg faktiskt inte klassas som kylvara, åtminstone om man ska tro landets livsmedelsinspektörer. Men jag skulle inte rekommendera att man förvarar dem någon längre tid i rumstemperatur.

För att fira äggets fantastiska egenskaper kommer här två lite mer ovanliga användningsområden.

Liaison

En liaison är en blandning av äggula och tjock grädde som kan användas istället för redning för att göra en sås fylligare och hjälpa till att binda den.
Blanda rå äggula med vispgrädde, temperera genom att vispa ned lite av den varma såsen i blandningen.
Lätt att göra och kan tillföra nya dimensioner till en sås.

Créme Anglais vaniljsås
En välgjord Créme Anglais är basen i väldigt många desserter och lär man sig göra den behärskar man med lite variation flera klassiska recept.

  • Använd ren utrustning, äggblandningar ger utmärkt grogrund för bakterier.
  • När ägg och socker blandas ska de vispas ihop omedelbart, om de får stå tillsammans bildas klumpar som inte löser sig.
  • Värm mjölken tills precis innan den sjuder, vispa långsamt ned den i kraftigt ihopvispat ägg och socker.
  • Värm i vattenbad under konstant omrörning, såsen är färdig när den når 85°C den får inte gå över 87°C. Alternativt kan man använda baksidan av en sked, såsen är färdig när den täcker skeden istället för att rinna av.
  • Kyl omedelbart i vattenbad under långsam, jämn omrörning.

Ca. 1,25l
1 liter mjölk
12 äggulor
250g socker
1/2 vaniljstång

Låt vila över natten i kylskåp och kör sedan i glassmaskin för att göra glass.
Variera vaniljen med 175g smält choklad som rörs ned i varm men inte het sås.

Tips.
Om såsen skär sig, häll omedelbart i 1/2dl kall mjölk och häll över i en mixer, kör på högsta effekt.

29 december 2010


Kommentar av Elias
12 februari 2011

"Kyl omedelbart i vattenbad", menar du att man ska behålla det uppvärmda vattnet eller att man ska göra ett nytt vattenbad av nytt, kallt vatten?

Redaktionens kommentar

Jag menar förstås ett nytt kallvattenbad.

Lycka till!

Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...