Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Nässeltider

Här i södra delarna av Skåne har snötäcket börjat ge vika. Jag ska inte jamsa på om kvittrande småfåglar, skrattande barn, videkissar och blåsippan-ute-i-backarna-står. Nej, det är ett mycket viktigare vårtecken som jag vill uppmärksamma: nässlorna börjar titta fram! I trädgården samlade jag och dottern pinnar till odlingslimporna vi har planerat att lägga (alltså trädgårdskomposter i en ram under ett lager jord, som man odlar direkt på, en ursmart odlingsmetod! Tyvärr har jag inte kommit på det själv), när vi skymtade nässlor under en stubbe.


Nu vädrar jag vårluft, nya tider. Det ska bli nässelsoppa och nässelpesto, nässelbröd och nässellasagne. De riktiga entusiasterna odlar nässlor, med flit alltså, men så långt har jag inte kommit ännu. Förra året hann vi aldrig med den stora nässeltiden. Det ska vi ta igen i år. Lite sådär manligt malligt kan jag dessutom skryta med att vara nästan immun mot nässlors brännande, så jag kan plocka dem med bara händer. Det kom jag på efter att ha burit ett helt fång enorma nässlor när jag jobbade som kyrkvaktmästare.


Det återstår bara ett problem... hur slipper man krasandet i tänderna av alla olyckliga snäckor?

Snart, lilla nässla, ska du hamna i grytan.

15 februari 2011


Kommentar av Fia
16 februari 2011

Jag tror de små nässlorna trivdes bra under snötäcket, och med sol ett par dagar vågade de sig kanske fram. När det inte är val kan man tycka Skåne är ganska bra! Fast frampå hösten är nässlorna inte så spännande - då ska man ha mangold! Gärna med snygga bladnerver i gult eller rött.

Kommentar av Néa
16 februari 2011

Åh, jag har inte ätit nässlor vad jag kan minnas. Det måste det bli ändring på; i år skall jag försöka ta mig både till Tollered och till sommarstugan i nässeltider. Det är ju en mycket bra växt för oss järnbristinnehavare!

Jag älskar ju mangold med, mat som finns av sig själv är oerhört trevligt!

Kommentar av Godsägar´n
15 februari 2011

Himmel! Vad är det för land du lever i?! De nässlor som växer i Stockholmstrakten ligger under nära en meter snö... Och de lär inte kika fram förrän det blivit bra mycket varmare än -9 ;)

Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...