Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Dagens viktigaste mål

Jag tycker oftast om att vakna på hösten. Stiga upp, tända en brasa, få ett uns stickande rökdoft i nosen, börja sörpla i sig hett te och knäppa på radion på P1, upptäcka att det är Naturmorgon och sedan få lyssna på utläggningar om en sällsynt fågel som reportrarna spänt väntar på i timtal under upphetsade viskningar om hur fascinerande just den fågeln är för att till sist ge upp med utrop som "bättre lycka nästa gång" och "nära skjuter ingen hare" och "vi fick i alla fall se ett myrlejon".

Jag tycker om frukost. Har man läst min blogg tidigare förstår man att bröd är det som gäller, men variation är inte så dumt. Dessutom är jag väldigt svag för rostad müsli. Det är dessutom väldigt enkelt och höjer smaken kopiöst på havregryn och sånt som annars kan vara lite trist att tugga i sig. Jag brukar sätta ugnen på 175-200 grader ungefär, bre ut gryn av olika slag i en långpanna, blanda ner frön och ibland nötter eller mandlar (inte nu eftersom det inte är småbarnsvänligt) och droppa över lite vatten och olja för att sedan rosta det en stund. Det måste passas noga och det är bra att röra om ibland. Någon kvart brukar det ta. Framför allt är frön känsliga! Små frön som sesamfrön är inte att rekommendera, de bränns alltför snabbt. Krossade linfrön blandar jag i när müslin svalnat eftersom en del viktiga ämnen försvinner om de hettas upp. Sen är det bara att blanda ner torkad frukt, kokos eller något annat gott efter smak. Tycker man om sött kan man också ringla över lite flytande honung innan man rostar grynen. Själva blandade vi i bitar av torkat äpple och torkade fläderbär, som dessutom sägs ha antiinflammatoriska egenskaper. Äpplen fick vi av vår snälla granne och kunde inte låta bli att torka några i vår nya torkugn. Så gott det blir!

 

12 september 2011


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...