Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Basbildande mat och syraöverskott

Mat är antingen basbildande eller syrabildande för kroppen. De flesta av oss äter på tok för mycket syrabildande mat, vilket leder till en rad olika tråkigheter.

Grundregeln är att frukt och grönt är basbildande i kroppen och i stort sett allt annat är syrabildande. Dvs. Djur av alla slag, mejeriprodukter, alla sädesslag, raffinerat socker, ägg, alla produkter som innehåller raffinerat socker, salt, vegetabiliska oljor som härdats, upphettats… tja det mesta.

När vi äter sur mat så måste kroppen försöka neutralisera det. Vad i kroppen kan neutralisera syra? Kalcium! Var hittar vi kalcium i kroppen? I vårt skelettet! I det långa loppet urkalkar vi vårt skellet med att äta den mat vi äter. Vi i norden toppar listorna på flest människor med benskörhet. Konstigt.. vi som dricker så mycket komjölk!! ;-) som förövrigt är syrabildande. Mjölk ger starka barn? Knappast. Men det är en helt annan debatt. Komjölkens alla nackdelar. =) I dag pratar vi om syra och basbildande föda.

Syra lagras även i lederna (ledvärk). Andra symtom på en försurad kropp kan vara:
Försämrad matsmältning, tarmbesvär, leversjukdommar, gallsten, trötthet, ilska, irritation, högt blodtryck, muskelstelhet, kandidat, stråke, dålig syn, skört skellet, övervikt, astma, förkylning..m.m

Försurning av kroppen för med sig att upptagandet av syre som är så viktig för ämnesomsättningen och uppbyggnaden av vävnader minskar. Syrebrist hos celler är en grovgrund för cancer. Dr Otto Warberg har bland annat fått nobelpris för denna upptäckt.

Vad kan du göra?

  • Försök att i alla fall äta 75% basisk föda.
  • Frossa grönsaker och frukt.
  • Börja gärna morgonen med att dricka vatten med citron i. Även om citronen är sur, så är den basbildande i kroppen.
  • Vid kokning av vissa basiska grönsaker så blir dessa sura medan kokvattnet blir basiskt, häll därför inte bort kokvattnet, samt minska tillagningstiden och uppvärmningsfasen för grönsaker. Lång koktid och hög uppvärmning minskar dessutom innehållet av ett flertal vitaminer hos grönsaker som vi alla vet, eller hur? =)
  • Börja svettas! Träna! Fysisk aktivitet rensar ut överskott av syra genom svettning.
  • Ät Chlorella! Det är en alg som gör gott på många sätt! Förutom de höga vitamin- och mineralinnehållet så ska den motverka försurning och rensa kroppen på tungmetaller.


Underlätta för kroppen!

Under natten storstäder kroppen sig själv. Därför är bra att sova och inte stjäla energi till annat (smälta mat) så att kroppen får sköta sitt viktiga uppdrag. Denna storstädning fortsätter faktiskt ända fram till ca lunchtid. Därför kan du underlätta för din kropp, genom att äta lättsmält mat ända fram till lunch, som inte kräver så mycket arbete och energi att ta hand om. Då får kroppen tid till att avsluta sin storstädning (rensa bort slaggprodukter m.m)

På kvällen innan du går och lägger dig kan det vara klokt att inte äta för tung mat heller. Att kroppen får sin vila är livsviktigt. Om du har mat i magen när du lägger dig kommer du inte vila ordentligt förrän maten är smält och har lämnat magsäcken, vilket kan betyda 4 timmar om du ätit proteinrik mat. Vilket i sin tur betyder att om du går och lägger dig för att få dina 7-8 timmars vila, med mat i magen, så får du kanske bara 3-4 timmars vila. Kroppen ska inte bara hinna med att rensa bort salgg och annat, den ska även bygga upp och reparera. Det blir inte mycket tid till det när du sedan börjar morgonen med kaffe, eller en stadig svensk frukost. =)

100% vila för man nästan aldrig. Jo, när man gör tarmsköljning på yogavis. Vilket jag varmt rekommenderar att göra emellanåt. =)

Jag hittade en lista som var lite kul att se.. Jag har inte kollat igenom hela, men den verkar ok.

http://www.innersparkle.se/wp-content/uploads/2011/01/Matlista-Basisk-mat.pdf

Nu väntar sängen.
Over and out.

 

15 september 2011


Kommentar av Lennart Svensson
6 juni 2012

Det tog miljarder år för jorden att bli levande, men kanske endast två århundraden för att utplåna det med gifter och avgaser. Valet är lätt...

Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...