Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Vad man gör en blåsig dag

Utanför blåser det så in i baljan. Inte kan man vara ute i trädgården och här inne rinner näsorna. Vad ska man ta sig till? En god ursäkt för att laga mat, säger jag. Dagens favorit är helt klart det pakistanska vetebrödet shirmal som jag hittat recept på i boken Bröd av Wenche Frölich, ICA bokförlag. Det är sällan jag hittar recept som lockar mig att alls följa ett recept, men det här är värt besväret:

2 1/2 dl yoghurt (fast fil funkade bra för mig, jag hade ett utgånget paket i kylen)

25 g jäst

2 ägg

1 msk olja

1 tsk salt

1 tsk socker

1/2 tsk kardemumma (jag kan gott tänka mig en hel tesked, men det är ju jag)

8-10 dl vetemjöl

Värm yoghurten till 37 grader. Lös upp jästen i yoghurten. Tillsätt ägg, olja, salt, socker och kardemumma. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa ca 1 timma under bakduk.

Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Dela degen i 10 lika stora delar. Rulla dem till bollar som kavlas ut till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på smord bakplåt och låt jäsa ca 30 minuter.

Nagga kakorna med en gaffel och pensla med ljummen mjölk. Strö över sesamfrön och grädda bröden ca 10 minuter mitt i ugnen i 225 grader. Låt dem svalna på galler.

 

Eftersom vi inte hade sesamfrön gjorde jag ett tappert försök att skåra kakorna i livsträdsmönster efter idé från fougasse-brödet som även det finns i boken. Trevligt, hur som helst. Nu ska jag laga vidare. Pizzadegen, risotton, plättarna och jordgubbspajen väntar.

8 april 2011


Kommentar av Godsägar´n
8 april 2011

Snyggt bakat! Ser läcker ut.

Här satsar vi på Delizie. Det är också ok.

Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...