Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Uppdatering från den skånska myllan

Det är som en ständig drift, det där att stoppa undan, spara, lägga i förråd. En väldigt användbar drift om man i största möjliga utsträckning ska leva på det man odlar själv. På våren blir man övermodig - snart finns allt i överflöd, det är inte knappt och begränsat längre. Hur som helst har jag nu en liten bit tidig vår i frysen i form av ett paket förvällda nässlor. De är som finast just nu och går att klippa ner med sax utan att de fördenskull är stora och grova. Hela familjen blev lyrisk över nässelsoppan som smakade parmesan och vår utan att ha några andra ingredienser än vatten, buljong, nässlor och lite smör. En annan nässelfavorit är nässlor stekta i olivolja med grovt hackad vitlök, salt, peppar och sedan blandat med rejält med riven parmesan och pasta. Eller gör en klassisk svensk pesto på nässlor, västerbotten, rapsolja, salt, peppar och valnötter. Synd att man inte ska äta nässlor alltför ofta!

Inomhus spirar ett och annat frö. Närmast förestående är de härligt köttiga gurk- och squashplantorna. I odlingshörnan står några paprikor och chiliplantor och samsas med en stor mängd tomatplantor som trivs i lite lägre temperatur. Bara det där med att göra plats i jorden för dem... Fast ute är förkulturerna igång; spenat och rädisor sådde vi den första april och de växer faktiskt under fiberduk. Rädisor är lite som en leksaksgrönsak, men är jorden ledig, varför inte stoppa ner några frön?

Vardagsfavoriterna går väl i invanda spår, förutom jordärtskockssoppa och alla nässelrätter som visar vilken säsong vi har. Det är svårt att släpa fötterna från trädgården när solen lyser och spaden går så fint i myllan. Alltså blir våra luncher kraftigt försenade och består ofta av mackor eller gröt. Eftersom det inte känns okej har jag omfamnat ett par enkla rätter, varav en favorit är grön ärtsoppa. Långkok som sköter sig själva är smart, visst, men när jag väl orkar ta mig till köket är jag oftast så hungrig att långkok inte står på menyn.

Recept på grön ärtsoppa för hungriga och stressade:

Hacka en gul lök och gärna ett par klyftor vitlök och fräs i smör. Koka under tiden upp vatten i vattenkokare vid sidan. Släng ner så mycket gröna ärtor du tycker känns lagom i en gryta. Häll på vatten så det nätt och jämnt täcker, krydda med buljong och kanske lite peppar eller örtkryddor. Låt koka ett par minuter och mixa sedan slätt, gärna med lite grädde eller crème fraiche. Annars kan man byta lite vatten mot mjölk. Snyggt och gott! Funkar med broccoli också, kanske även med haricots verts. Varför inte nässlor?

18 april 2011


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...