Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Swedish fika

Ett nytt café har öppnat där jag bor. Innehavaren är engelskspråkig och skriver på sin hemsida om fika med ordet på svenska, trots att texten i övrigt är på engelska. Finns ingen motsvarighet på det omfattande engelska språket? Det får mig att tänka på hur fattigt livet vore utan en riktig svensk fika ibland.

Som igår, till exempel, när stora dottern insisterade på att vi skulle ha lussefika. På bordet brann vaxljus och utanför låg snön så var inspirationen kom ifrån är inget mysterium, även om tidpunkten var lite för sen, eller för tidig, beroende på hur man ser på saken. Nåväl. Det blev lussefika med sista lussekatterna, mörk choklad, te och så kuckeliku-spelet förstås. Perfekt klockan fyra en snålblåsig söndag. Vart skulle världen ta vägen utan fika? Tänk ett liv utan koppar tunna som membran, småblommiga fat i oändliga rader, småkakor med lockande rosa sockerkanter (brysselkex, var är ni?) eller stabbiga mandelkubb som doftar bittermandel. Inga broderade dukar ens hos den knotigaste tant. Ingen sitta-ner-stund med socker på.

Afternoon tea i all ära, heder åt chokladcroissanter och caffè latte med pralin. Men en redig fika är svår att övertrumfa.

20 januari 2014


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...