Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Squash, igen

Squash får mig att tänka på julpynt. Inför jul brukar det vara diskussioner i inredningstidningar. Är du minimalist med silver, svart och järnek, eller traditionalist med bonader och halmbockar, eller maximalist med extra allt? Översätt det till odling: tjusiga målade pallkragar med salladssorter ton i ton, morötter och potatis, eller SQUASH.


Hur det är med julpyntet vet jag inte så noga men när det gäller odlingen har squash en speciell plats i mitt odlarhjärta (som den som läst min blogg tidigare kan ana sig till). Det lilla fröet i krukan skjuter ifrån sig en kraftig grodd: från ingenting till en stjälk och två stora hjärtblad, över natten. På försommaren är plantorna lite blyga och bräckliga. Sniglarna är ett ständigt hot. Sen börjar de ta sig... Det räcker att titta bort en stund, så exploderar de i ett bladverk som slingrar sig ivrigt och yvigt och hotar att muta in hela trädgården i sitt revir. Hallå! Hejda dig, vill man ropa. Sen kommer frukterna. Då är det minsann ingen som ropar stopp. I en handvändning finns det mer mat än man tror att man kan äta. Massor av former och färger, olika fantasifulla sorter. I år har vi Tromboncino, en italiensk sort som slingrar sig iväg, ljusgrön och smal men tjocknad i ena änden. Dessutom sommarsquashen Yellow Crookneck som går att lagra ett tag, gul med knottrigt skal och god smak, några Blue Hubbard (vintersquash) med orange, mustigt kött och gråblått skal, små naggande goda Golden Nugget, Rouge Vif d'Etampes som är en otroligt god plattrund rödaktig matpumpa, samt provodling av sorten Solor av kaboshatyp som vi fått frö till av Runåbergs. De ska bli droppformade och röda. Jag tröttnar aldrig.


Sån tur att det är så lätt att äta upp. Undrar om det finns någon grönsak som är så mångsidig. Kokt, stekt eller ugnsbakad, i chokladkaka, bröd, marmelad eller gratäng. Mitt senaste favoritanvändningsområde är som grytbas. Då kokas eller ugnsbakas squashen i tärningar och används sedan ungefär som krossade tomater för att fylla ut, ge smak och konsistens i grytor. Mosa gärna lite grann så blir det en mustig smak och härlig konsistens. Perfekt att ha i frysen. Det var riktigt gott i en gryta med lite grädde, tomat, lättkokta vaxbönor, kikärtor och smörfräst lök, vitlök och mangold, serverat med couscous. En annan favorit är paj. Jag kan inte nog hylla squashen. I ett land som Sverige med god vattentillgång är det en perfekt grönsak för självhushållningsändamål, parat med dess goda lagringsegenskaper.

5 september 2012


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...