Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Standard eller sopa upp?

Det blir mycket odlingstankar i den här bloggen, men det är svårt att inte fundera över sådant när man går och pular i trädgårdslandet varje ledig stund. Igår kväll gick jag och planterade ut små kålplantor: grönkål, broccoli, vitkål. När jag tittade upp såg jag emellanåt en och annan kålfjäril. Jag vet att de kommer att komma, lägga sina ägg på mina söta kålplantor, larverna kommer försöka livnära sig på dem. Fiberduk har jag inte till hands och dessutom är det så fult att lägga ut på sitt vackra kålland. Alternativet är att plocka larverna (och slänga dem till hönsen, skulle jag tro).

Köpegrönsaker är glänsande, de är raka, standardiserade i storlek. Man kan köpa ett halvt ton potatis (500 kilo), prima kvalitet men för små eller för stora, för hundra spänn här någonstans i Småland. Är det inte absurt? Utmärkt mat som slumpas bort eller slängs. Inte av misstag, inte av lättja utan för att systemet föreskriver det. Ska vi stoppas om med välbesprutad standardiserad bomullsvadd, vi konsumenter? Nog att vi inte ska äta dålig mat. Men helt felfri mat som kanske inte skulle passa bland bilderna i pekboken? Så här ser potatis ut. Jämnrund, mellan 50 och 100 millimeter. Eller vad det nu kan vara.

Nej, kalla mig träig, men jag tror det är bra att karva ut ett brunt märke i äpplet (inte Granny Smith-blanka klot), eller att skölja av det värsta av jorden med vattenslangen när morötterna gallras och sedan hålla i blasten och äta, eller att plocka sina sniglar eller kålmaskar ibland, eller att dricka mjölken som gått ut, eller strunta i att salladen har ett gnaghål. Kanske till och med vara lite glad åt det.

4 juni 2013


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...