Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Så ett frö

Mont d'Or.

Rainbow Chard.

Touchstone Gold.

Custard White.

Golden Nugget.


Smaka på orden - det tänker nämligen jag göra. Äntligen, äntligen har beställningen till fröfirman gått iväg. Massor av listor och planering har det blivit och nu kan jag bara drömma om alla underbara grönsaker vi ska odla. Okej, lite motgångar får man kanske räkna med, men om vi inte klantar till det alldeles förskräckligt kommer vi nog ha en hel del att skörda i en inte alltför avlägsen framtid.

Den variation av grönsaker man har möjlighet att få med bara en liten jordplätt, en balkong eller ett söderfönster är svindlande. Rainbow Chard till exempel är mangold med en mängd olika färger på stjälkarna. Lättodlat, står långt in på hösten. Custard White är små sommarsquash som ger vita frukter som påminner om flygande tefat. Vilken affär säljer det? Kampen gulbeta vs polkabeta vanns av sambon som förespråkade den gula varianten, eftersom han tycker den ser så god ut. Själv suktar jag efter polkabetans vackra mönster, men eftersom han lagar mest rotfruktsrätter vann han striden. Outsidern i samlingen är kålrabbi som jag aldrig tillagat. En trevlig utmaning.

Fast mest av allt blir det squash. De små söta Custard White har jag redan nämnt, sedan har vi förstås beställt fröer till jättepumpa, spaghettipumpa och en sorts vintersquash som heter Blue Hubbard. Jag är inte så förtjust i söta squashsorter, men Golden Nugget har vi fått fröer till av ett par vänner och de är så otroligt goda ugnsbakade. Som vegetarian tycker jag att squash är en fantastisk råvara; matiga, lätta att lagra, otroligt enkla att variera i matlagningen.

Att välja kulturarvssorter, och inte moderna F1-hybrider, känns viktigt för mig. Jag vill kunna samla egna fröer och hjälpa till att bevara sorter. Redan på 1500-talet finns Custard White beskriven av en botaniker, hur många Ica-squashar kan tävla med det?

Kanske har du en plats över för en kruka med en tomatplanta...?
 

 

På följande sidor kan du hitta massvis av roliga sorter:

runabergsfroer.se

impecta.se

lindbloms.se

 

Läs gärna Lena Israelssons mysiga och informativa böcker för tips och råd om odlingen!

 

Till förkultivering funkar mjölkkartonger med avklippta hörn utmärkt. Även lämpliga som byggklossar, tydligen.

23 februari 2011


Kommentar av Helena C
20 mars 2011

Vi har odlat Blue Ballet som vad jag förstått är ganska lik Blue Hubbard, och den rekommenderas varmt. Vad gäller kålrabbi tycker jag bäst om den rå eller lättkokt med smör - mums filibabba. Lycka till med odlingarna!

Kommentar av Néa
24 februari 2011

Åh, vilka fantastiska namn! Bara det gör att man vill ha hela bunten. Än har jag inte hittat mig varken balkong eller trädgård, men mamma flyttar in i sin nya lägenhet (med stor balkong!) och min lillebror har en balkong som just nu inte duger till nånting. Så jag tänkte kanske tjyvodla, så fort solen tittar fram någorlunda. I Skövde var det visst -22 natten till igår förresten.

Nu börjar jag bli så evinnerligt trött på den här kyla att jag nästan går åt. Tur att man har en glad tös som sitter på väggen att kika på när man blir lite för less på allt!

Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...