Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Micron har vunnit mitt hjärta

Matlagning med begränsningar har jag skrivit om förut. Det ämnet finns det tillfälle att ta upp igen. Kokplattan som vi lagade mat på i väntan på ett riktigt kök började mitt i risgrynsgrötskoket spraka betänkligt, varpå vi knäppte av den och mållösa undrade hur vi skulle kunna få varm mat i fortsättningen. Vår enda tillgång: en vattenkokare. Efter några tappra dagar med couscoussallader, filmjölk till frukost och tinade pannkakor från frysen började vi få nog. Lösningen blev en microvågsugn.


Jag hade aldrig använt en micro förut, undantaget för att värma mat på jobbet. Laga mat i micron? Javisst! Efter att ha hittat ett par ambitiösa sidor med microrecept och en kokbok från microns gyllene era, 80-talet, lyckades jag komma igång med micromatlagningen. Fantastiskt att kunna ge dottern varm gröt på morgonen igen. Fast, ärligt talat, Drömströmming och Hawaiismörgåsar som den något daterade kokboken bidrog med kan man lika lite som filmjölk leva av. Eftersom varken äggröran eller sconesen jag provade att laga exploderade (utan tvärtom på ett mystiskt sätt blev goda) vågade jag experimentera vidare.

 

Att påstå att micromatlagning är det nya svarta vore en överdrift. Jag trånar efter hembakt bröd och att kunna koka pasta som inte blir hård och klibbig på samma gång. Däremot har jag lärt mig en hel del och tycker faktiskt att utmaningen är ganska givande. Skafferiet hyser bön- och kikärtskonserver som blir goda grytor med squash, tomat, örtkryddor, pesto, ibland kryddiga med spiskummin och cayenne. Couscous bistår vattenkokaren med och riset jag kokar i micron blir faktiskt bättre än det på plattan. Även om jag trodde att jag aldrig skulle säga det: microns hemtrevliga brummande har vunnit mitt hjärta.

15 november 2010


Kommentar av Linnéa
22 november 2010

Oj! Har ni gått och blivit microfrälsta lagom till juletider? Själv kan jag sakna det där brummandet ibland, jag gillar att poppa popcorn i den när jag besöker mor i Tollered. Men efter att ha klarat mig ypperligt utan en sådan i två år känner jag mig som lite av en motståndare.

Liktväl som jag är lite antimicron så saknar jag den gamla gasspisen något otroligt. Förhoppningsvis lyckas jag styra min framtida kosa till ett ställe där de lämnat kvar en gammal spis för förtjusta flickor så som mig själv. Fast en riktig ugn får det gärna vara, så man kan göra något annat utan scones på 250 grader.

Kommentar av Godsägar´n
15 november 2010

:) Oj, oj oj... vilka läckerheter kan man inte trolla fram när nöden är som störst? Själv hade jag en övernattningslägenhet en gång, vars enda kök bestod av en mikro. Så visst - det går ett tag!

Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...