Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Mat som omsorg

Sjuka igen, alla utom jag. Mitt immunförsvar måste vara gjort av stål och nässelsoppa. Att jag är frisk och de är sjuka innebär förstås att det är Den Stora Ompysslingens Tid.

Det hjälpte inte med tidiga kurer som vitlöksstinna rätter, honungsvatten och ingefärsdryck med citron den här gången. De är sjuka och så är det med den saken. Vad gör jag nu då? Dags att finna stöd i litteraturen. Den eminenta boken Jag gör dig frisk, sa lilla björn, ger svaret. Doktor Grodkvist ordinerar favoriträtt (forell i mandelsås med potatis i skorpsmulor) tre dagar i rad när lilla tigern har en rand som halkat ned. Så det är där min ambitionsnivå ligger.

Bara att pricka av alltså: idag blev det en enkel pizza på dinkelbotten med ajvar, fetaost, oliver och soltorkade tomater. Det brukar gillas av dottern, fast nu slickade hon lite tveksamt på en bit och återgick sedan till att slänga sin müsli på golvet. I morse provade jag med amerikanska pannkakor som serverades med cheddar och honung - låter mysko, smakar kalasbra. Här är receptet förresten:

2 1/2 dl vetemjöl
2 msk socker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 msk smält smör
2 1/2 dl mjölk
1 ägg

Bara att blanda mjöl, socker, bakpulver och salt, sedan vispas resten av ingredienserna ner och så är det bara att steka i smör. Det brukar vara dags att vända pannkakorna när de är bubbliga på ovansidan.

Annat som har passerat under broarna, och matsmältningsapparaturen, är stora mängder broccoli, jordgubbar, vitlökssås (inte i kombination, kan jag lugna den bästa av läsekretsar med att säga) och sambons favoriträtt, indisk blomkålsgryta.

Det är bara att erkänna: jag känner mig maktlös. Jag hanterar frustrationen genom att laga mat. Mat är omsorg för mig. Det finns väl sämre sätt?

11 mars 2011


Kommentar av Néa
21 mars 2011

ojdå, det var ju jag som skrev.

Kommentar av osignerat
21 mars 2011

Åh, den boken lät ju alldeles fenomenal! Nästan så att jag tror att jag måste köpa den själv.

Det finns definitivt värre sätt att visa omsorg. De måste vara mycket lyckligt lottade som har en sån bra kock som muminmamma! Det låter riktigt smarriga de där pannkakorna- något att pröva till vårkanten (eller som födelsedagsfrukost!) kanske.

Än har jag inte blivit riktigt sjuk (pepparpeppar) sen huset såldes, vilket är bra för då skulle jag ju ligga här helt själv utan varken pannkakor eller pizza. Fast jag har förstås en pappa som säger till mig att köpa en pizza då och då ändå, oavsett sjukdom eller ej.

Kommentar av Godsägar´n
14 mars 2011

Det finns helt klart sämre sätt att göra av sin frustration än att laga mat. Jag är säker på att du håller dej frisk tack vara ditt kökspyssel!

Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...