Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Leve säsongen

Jag älskar att bläddra i kokböcker. Just nu tittar jag i en som handlar om att må bra, matmässigt, under alla årstider. Någonting är mystiskt här. Hur ska jag kunna må bra av paprikor i min mustiga vintergryta? Så vitt jag vet växer det inga paprikor i Sverige på vintern. Några hundra mil eller så söderut, i Holland, borde det inte heller kunna växa några, så vitt jag vet. Ändå ligger de där och blänker nypolerat i grönsaksdisken. Det är konstigt det där, våra krav och vår vana att få precis det vi vill ha, precis när vi vill ha det. Jordgubbar hör inte hemma på våren! De kommer på nåder några veckor under den svenska högsommaren, om inte i frysdisken. Är inte det vad vi svenskar alltid säger? Vi kurar hela vintern, sen njuter vi så mycket mer av våren och sommaren när de väl kommer.


Lida behöver vi förstås inte göra, inte matmässigt åtminstone. Nu på vintern har vi underbara rotfrukter, kål som jag måste bekanta mig mer med och kanske ett och annat från frys och inläggningar. Konserver är kanske inte så dumt eftersom grönsakerna i dem ofta är skördade under sin frilandsodlade höjdpunkt.


Under den milda årstiden njuter jag i fulla drag av att kunna tassa ut barfota i trädgården och plocka örter till te eller matlagning, men fanns möjligheten året runt vore det förstås inte samma sak. Ikväll blir det rotfruktsgratäng, imorgon kanske kokta rödbetor med citronrört smör till förrätt, kanske ska jag koka morotsmarmelad i nästa vecka... Prova rotfrukter rivna i pastasåsen, i brödet, och så rostade förstås. Variationsmöjligheterna är oändliga. Själv är jag inte så förtjust i kålrot så rotmos går bort, medan palsternacka och rödbeta är ena riktiga höjdare. Nästa år ska vi odla chioggia, eller polkabeta, så vi får snygga betor som dessutom inte färgar av sig på allt och alla (praktiskt när man har små barn!). Rotselleri har en fantastisk förmåga att ge mustighet åt anrättningar. Kör ner lite grann i grönsakssoppan.


Okej, det där med kål har jag kvar. Jag har nosat på grönkål i några rätter, gjort en och annan cole slaw, men än har jag inte lärt mig. När jag tröttnat på palsternackor kanske?

4 december 2010


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...