Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Insikt

Så mycket när det gäller matlagning är tyst kunskap. Det är svårt att knappa fram i ett recept hur ett bröd ska låta när man knackar på det och det är färdiggräddat, eller hur man vet att grädden kommer att bli perfekt att bre ut på tårtan och varken rinna iväg eller vara som cement. Och man ser på kolasmeten när den kokat färdigt. Faktiskt behövs det inte så mycket övning för att se de där enkla sakerna om man bara ägnar sig åt att vara i köket. Jag fick en insikt häromdagen när jag pratade med min farmor som närmar sig sekel-gränsen. Att det inte finns något bra kött längre har hon hävdat sedan jag var liten och jag brukade fnissa åt det, tänkte att det kanske var smaklökarna det kom an på (fast hon är en virtuos i köket fortfarande) men nu plötsligt fick jag en aha-upplevelse. Nej, det finns väl inte det! För när hon växte upp under 1900-talets första hälft var köttet säkert något helt annat. Nu pratade hon om riktig rökt lax också och jag genomfors av känslan att jag hade missförstått henne helt. Så avslutade hon vår diskussion med att säga att hon kanske skulle ha blivit vegetarian istället för då får man i alla fall bra mat. Lite odlingar sköter hon ännu, med hjälp. Nå, det går väl att få tag på bra kött och fisk än, men man får veta var man ska leta.

Man känner sig lite dum. Det är oundvikligt. Här tycker man att man har fattat något, men det visste hon och många andra för länge sen. Håhåjaja. Tur att man har några gener från det hållet också.

4 april 2013


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...