Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Inget vemod under augustisolen

Augusti. Det andas jobbstart, sommarlovsslut och kyligare kvällar. Fast så illa känns det inte, när man har en trädgård som förser en med god, pinfärsk och varierande mat. Dagens ord stavas S-K-Ö-R-D. Inte behöver vi handla så mycket mat när det finns i drösar hemmavid. Det är inte bara praktiskt och nyttigt, det är dessutom så illande vackert. Som det frodas, med solrosor insprängda i grönskan tillsammans med blommande squash och jordärtskockor (sorten Bianca blommar gult!).

Jag vill påpeka att det är en femtonlitersspann och endast halva skörden!

 

Eftersom vår frys är minimal och redan rymmer massvis av bär, förvälld mangold och dill så behövs lite kreativitet. Två och ett halvt kilo (med dotterns hjälp) spritade bondbönor fick plats och pesto i små klickar, men nu kan inte ens en kaxig påse grönkål armbåga sig in i kylan. Passande nog har vi fått bladmögel på tomaterna så de gröna får gärna sällskapa med gurka, lök och blomkål i en pickles - recept kommer kanske lite senare. Sylt har jag kokat i mängder med min sylt-tokiga och -duktiga svägerska, också det passande när kylutrymmet är begränsat. Vintersquash och pumpa lagrar sig självt, kålen får bli syrad liksom kanske några gurkor. Jordärtskockorna får stå kvar i jorden och vår minimala skörd mandelpotatis äter vi nog upp innan någon slags lagring kan bli aktuell.

 

Lök på tork i vår trotjänare till husvagn.

Mitt tips är att fixa en ta-vara-på-skörden-dag tillsammans med odlingstokiga vänner! Alla tar med sitt och så kokar man chutney och lägger in så mycket man bara orkar. Äter också förstås. En sådan dag har vi tänkt ha mot slutet av augusti med en av våra stora odlingsguruvänner. Känner man ingen som odlar får de väl komma med i alla fall och hjälpa till med provsmakningen.

Lite får man äta med en gång också. Som romanescon som samsades med min svärmors jugoslaviska musselsquash i en tian (ugnsomelett) med massor av lagrad ost. Visst ser det ut som mat från yttre rymden?

:

 

 

Slutligen, delar av vår bladmögelangripna skörd av mandelpotatis och tomater av allehanda slag.

 

6 augusti 2011


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...