Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Inget recept på jul

Man har så olika inställning till julen. Vissa är så traditionella att tomtedräkten nästan spricker: samma julbak på samma dag år efter år, lutfisken läggs i blöt på Anna-dagen, mormors recept, gran och rött och guld och clementiner med nejlikor. Andra satsar på minimalism och traditionsbrott som går i silver och cerise, libanesiskt julbord och byter Kalle mot krogrunda. För egen del är jag inte renlärig, men några detaljer måste vara med för att det verkligen ska bli jul.


Till viss del försöker jag nog klamra mig fast vid en slags barnslig tro på ett magiskt skimmer över julafton som bara infinner sig av sig självt. Allt mer har jag börjat inse att det gäller att vara sin egen dräng om man ska få till den där rätta känslan. Nyckeln är förstås maten.


Advent har ramlat över oss, dags att börja fila på julkänslan! Självklart är det viktigt med glögg och pepparkakor. Jag måste ha ett rött sidenband med en clementin, fullproppad med nejlikor hängande i något fönster (fast den ska förstås inte ätas). Sen kan man förstås fixa myset på lite olika sätt, varför inte prova en kopp hemlagat chai-te? Härom veckan tände vi ett bål hemma och passade på att göra pinnbröd. Ingen kulinarisk höjdare, men med många myspoäng. Det kanske kan införas som ny tradition någon klar adventssöndag?

Masala chai
3 dl vatten
1 kanelstång
5 kardemummakapslar eller 1 tsk kardemummafrön
1 liten bit ingefära
2 msk svart te
4 dl standardmjölk
1 msk socker

Koka upp vattnet tillsammans med kryddorna, låt koka 5 minuter. Lägg i teet och låt dra ytterligare 5 minuter. Sila av teet, tillsätt mjölken och sockret och låt koka upp.

Pinnbröd
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 1/2-3 dl vatten
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Arbeta in vattnet tills degen blir hanterbar. Rulla ut strängar av degen och vira runt pinnar. Håll dem över elden tills de fått fin färg eller åtminstone ser ätliga ut. Ät farligt varma med smör.

28 november 2011


Kommentar av Beata
3 december 2011

UNDERBART!

Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...