Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Husmorsdag

Vissa dagar vaknar jag och måste hålla hårt i tömmarna för att inte genast ta itu med tusen små projekt. Oftast blir det bara pannkaka av alltihopa, men idag har jag lyckats hålla impulserna på en acceptabel nivå. Det här är en matblogg, det är jag väl medveten om, men visst går matlagning och husmorsbestyr i alla fall lite hand i hand? Så nu tänker jag dela med mig av de få kunskaper jag har som husmor.

Den största hjälpen stavas l-i-n-o-l-j-e-s-å-p-a. Ett mirakelmedel som funkar på det mesta. Dessutom luktar det gott. Vi har skurgolv hemma och skaffade därför en femlitersdunk linoljesåpa, men efter att ha läst om alla användningsområden och provat det själva använder vi det till det mesta vi kan komma på. Något som luktar surt? Blötlägg i linoljesåpa. Fläckar som inte vill gå bort? Gnugga in linoljesåpa med lite vatten före tvätt. Låt verka på fläckar på en massa andra ytor. Städa toaletten med linoljesåpa. Gnid av fula märken på färgen (funkar i alla fall på linoljefärg). Användningsområdena är oändliga och framför allt är såpa miljövänlig att använda.


Mitt andra tips är att använda en sån där stålviska, något slags stål-liknande burr som man köper i vanliga affärer, till en massa andra saker. Jag har upptäckt att den är användbar i en mängd situationer. Skitiga trädgårdsbyxor hade fortfarande ett lager smuts efter att ha gått i en 60-tvätt, jag gnuggade med stålviskan, problemet är borta. I och för sig är jeansen ännu mer tjusigt slitna, men vad gör det? Vasken blir skinande ren. Tekannor med avlagringar blir som nya. Och idag lyckades stålviskan tillsammans med min andra vän linoljesåpan rädda vårt vitmålade matbord som sett allt annat än vitt ut en längre tid nu, trots rejäla avgnidningar.

Nå, lite mat ska jag bjuda på. Jag gjorde en sån där trevlig, långjäst pizzadeg som det finns recept på på bakapizza.se. Den förhöjer pizzan något otroligt, med luftiga kanter och knaprig botten. Tomatsås med egen lök och oregano blev det. Ovanpå allt möjligt från den egna trädgården: skivade paprikor av en ungersk sort som heter Ferenc Tender, en "tomatpaprika" som är brun när den är mogen (plantan kommer från vänner), chili av sorten Espelette som inte är alltför het, mortlad basilika, tillsammans med kapris och fetaost. Hemskt gott blev det.

20 september 2011


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...