Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Här gror framtiden

 

Här gror framtiden. Det skulle kunna vara något slags högtravande politiskt utrop. Men icke. De små vackra, lilaskimrande ärtorna är blåärtor, sorten heter Biskopens ärt och utsädet har vi fått sen vi gick med i föreningen Sesam.

Framtiden i det här fallet är förstås också dåtiden. Blåärtor och de vanligare gråärtorna odlades i Sverige förr, både som människomat och djurfoder. De är kokärtor och används som kikärtor ungefär. Enligt dem som provat ska ärtorna vara riktigt goda och lättodlade. Till och med något för finkrogen Daniel Berlin i byn Skåne Tranås här på Österlen - läs om det här. Även DN:s matbloggare och kock Jens Linder som har ett stort intresse för lite annorlunda mat kan man läsa om gråärtorna.

Äter man mycket vegetarisk mat är det fantastiskt att ha tillgång till kvalitativt protein som dessutom kan odlas på hemmaplan. En annan nyhet i vårt trädgårdsland i år blir sojabönor av sorten Fiskeby V som ska fungera att odla i Sverige. Och med alla klimatproblem som kopplas till importerad mat och till krävande köttproduktion kan det vara värt att så en vacker lila ärt...

17 mars 2012


Kommentar av Maria Gunnarsson
11 april 2012

WOW!!!!!!!!!!!!!!!!! WOHO! EUREKA! HALLELLUJA! osv

Vems ansikte är det som jag plötsligt känner igen på en random receptsida som jag GOOGLAT fram, i sökandet efter ett himla CHEESECAKERECEPT, om inte min kära barndomsvän och hästälskarfrände SOFIA! Hade jag klickat mig vidare en sekund tidigare hade jag inte hunnit känna igen dig på bilden! FY VAD COOLT att du är här! Är du typ känd? ;) Och oj vad jag ÄLSKAR att läsa om ditt odlande, JAG VILL OCKSÅ ODLA SJÄLV!! Jag vill lära mig massa om praktiska grönsaker, jag är SÅ på självhushållningstanken! Åtminstone lockar den när man sitter på sitt korridorsrum stirrande i datorn för jämnan... Kan inte jag få komma till er och lära mig om odling? Du har mitt nummer tror jag, ring mig! Jag bor i Lund nu och jag kan köpa sommarkort på Skånetrafiken i sommar!

Hoppas du mår bra! (och inte drunknar i versaler...)

Charlie är sötast, bäst och vackrast!

Kram

(Här är min mail om du vill ha den: maria.gunnarsson@live.se)

Puss

Hejdå

Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...