Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

God morgon-bröd

Jag tycker om bröd. Det är så grundläggande. Vatten och bröd. Mjöl, vatten, salt, jäst. Att det passar till nästan allt och går att variera i det oändliga är inte heller fel.

Ibland blir jag lite sugen på att experimentera. Det går bra vissa gånger, andra gånger mindre bra och någon gång blir det rätt och slätt ganska trevligt. Trevligt blev det när jag provade på att baka myntatebröd härom sistens. Vi hade lite överblivet myntate i kylen (bara pepparmynta och hett vatten). Det bestämde jag mig för att baka på och slängde ihop en deg med kallt myntate som degvätska, lite jäst och sen bara vetemjöl och salt. Degen luktade underbart, ur ugnen steg förföriska dofter... Fast själva brödet var ganska ordinärt. Gott, snyggt, men inte uppseendeväckande.

Nej, det kan visst vara lönt att hålla sig till det man vet funkar. Som receptet på nattfranska som jag har tagit ur min mammas receptsamling, säkert utklippt ur någon tidning någon gång. Otroligt trevligt när man vaknar. Ytan blir fantastisk och brödet är fullt av härliga luftfickor som ska fyllas med smör. Utseendet däremot - de blir alltid mer eller mindre platta när jag bakar dem. När smaken är sådan blir ingen besviken ändå. Här kommer receptet:

3 dl kallt vatten

2 krm färsk jäst

1 msk socker

1 msk olja

1 tsk salt

6,5 dl (eventuellt mer) vetemjöl

Börja på kvällen. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt sedan de övriga ingredienserna, mjölet pö om pö. Låt degen vila i 15 minuter och arbeta sedan ihop den. För mindre platta bullar krävs knådning, om man tycker det är viktigt. Dela degen i 10 bitar och rulla till bullar, lägg på en plåt. Sätt plåten i kall ugn och sätt in en skål med vatten.
På morgonen tar man ut plåten och skålen, sätter ugnen på 225-250 grader och gräddar brödet i 10-15 minuter när ugnen blivit varm. God morgon!

19 juni 2011


Kommentar av Godsägar´n
23 juni 2011

God morgon! Den som fick ena nybakta brödbullar om morgonen... Det ser läckert ut!

Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...