Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

God morgon

I mammas receptklippbok fanns Ekholms källarfranska i ett urgammalt tidningsurklipp. Det exakta originalreceptet har jag nog glömt, men något liknande finns i min egen urklippsbok. Att veta att en hel plåt med nattjästa, oformligt platta men gudomligt goda nattfranskor väntar gör det lättare att stiga upp på morgonen. Man nästan studsar ur sängen... Men bröd helt gjort på vete försöker jag låta stanna vid att bli ett undantagsfall, så igår kväll körde jag samma deg med vetet utbytt mot fullkornsdinkel. Så här ungefär går det till, mycket enkelt:

På kvällen:

2 krm färsk jäst

3 dl kallt vatten, byt gärna ut delvis mot filmjölk

1/2 tsk salt

1 tsk socker

1 msk rapsolja

fullkornsdinkelmjöl, eventuellt även vetemjöl - hur mycket kan jag inte svara på ens under pistolhot, man får arbeta in efter hand så det blir en fin men inte för torr deg

Lös degen i vattnet. Blanda ner salt, socker och olja och därefter mjölet lite åt gången. Knåda ihop degen ordentligt och dela sedan i 12 bitar som rullas till bullar och läggs på plåt med bakplåtspapper. Sätt in i kall ugn. Ställ in ett fat med vatten på ugnens botten och stäng luckan.

På morgonen: Ta ut fatet med vatten och plåten med bullarna, som antagligen har flutit ut ganska mycket. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in bullarna igen när ugnen är varm. Grädda i cirka 12 minuter, tills de fått färg.

Äts alldeles nygräddade (helst) med smör och kanske honung... Vi har just skaffat traktens biodlares honung som säljs på Coop, den här gången en hård ljus rapshonung som sig bör på Österlen. Det rekommenderas!
 

6 mars 2012


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...