Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Andra bullar!

Inget får mig att känna mig rikare än när jag lyfter på en bakduk och ångan stiger från mitt eget, nybakta bröd. Jag är en envis improvisatör när jag bakar och konsulterar recept endast när jag känner mig osäker. Alltså blir resultaten ojämna, oftast bra, men med vissa undantag. Dödbakt, torrt, platt kan det bli, men alltid lär jag mig något. Jag kan inte riktigt förlika mig med tanken på att jag inte skulle kunna göra recepten om inte bättre, så i alla fall mer personliga.


Alltså bakar jag flera gånger i veckan och aldrig med samma resultat. Omväxling förnöjer! Nu har vi äntligen ugn (en lyxig doning med varmluft, vilken lycka!) och knappt var den på plats förrän min surdeg började bubbla lyckligt. Inte kunde jag bärga mig tills den hade fått äta och växa till sig utan bakade fuskigt, improviserat bröd med en dos jäst. Nu står min vän surdegen i kylen och vårdas ömt.

Det senaste påfundet är patentbullar. Inget speciellt med degen, den är lika hänsynslöst hitte-på som vanligt. Däremot formen, den ser rysligt proffsig ut, utan ansträngning! Bättre än bantningsreklamen alltså. Dra ut bull-stora bitar deg till små rektanglar och vik över dem, fast inte helt (tänk ungefär som ett par läppar där den undre putar ut). Trevligt med ett tjusigt resultat till min oborstade bakstil.

 

Raka motsatsen till mitt prestigelösa brödbakande var dagens lussekattsbak. Visst ville jag gärna baka, men med dagens saffranspris och den korta fristen före jul insåg jag vikten av ett lyckat bak. Hot nummer ett mot bakfriden var ettåringen som hemskt gärna ville vara med, hade åsikter om att degen skulle smakas av, och så vidare. Det hotet avhjälptes smärtfritt med ett tomt saffranspaket som hennes näsa var begravd i den närmaste timmen. Efter ett par timmars svettigt bak, seriöst formade och omformade S och kusar gav jag mig och ansåg resultatet godkänt. Alltid blir det någon bränd stackare som man får offra sig och äta upp!


Hur kommer det sig att all denna prestige ska läggas i matlagning och bak före jul? Vem är det vi bakar för? Kommer mina kära släktingar bry sig om ifall mina lussekatter är ojämna och mest minner om sniglar? Gör det något om kolan inte är nog seg?


Jag vill inte tro det. Ändå förvandlas jag någon gång omkring mitten av december till en rödkindad husmor som bara godkänner EU-standard-lussekatter, julklappsmarmelad med alldeles rätt konsistens, kola som klistrar ihop tänderna utan att käkarna går ur led. Jag tror bestämt det är dags att sniffa lite saffran, kavla upp ärmarna och baka några riktigt tramsiga lussekatter...

 

17 december 2010


Kommentar av linnéa
20 december 2010

Tror att dina katter blev minst lika myndiga som förra årets gotteskörd. Jag gjorde ett godisbak i Tollered helgen innan huset såldes, kardemummatryfflar, pepparkakskola, vit choklad fudge och rocky road geggades ihop. Givetvis har här även snurrar kusar och katter och kavlat pepparkaksgubbar för glatta livet. Men nu måste jag nog fylla på förrådet igen innan julen har kommit hit. Och lacka lite paket i pausen såklart.

Svar av Néa igen
20 december 2010

Mumsiga, skall det ju stå! Finns vissa nackdelar med ett trasigt bredband och T9 på mobilen.

Kommentar av Godsägar´n
18 december 2010

Fint bakat! En lussekatt ska vara helt slät och utan minsta lilla rynka ;) Dessutom helt nybakad... Perfektionist måste man få vara till julen!

Redaktionens kommentar

Ojdå... mina med-julfirare kommer inte få det lätt till fikastunden ;) Det blir nog till att äta upp alltihop själv.

Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...