Pajrecept

Kryddig korvpaj Låt pajen bli en hel måltid!

Sakta men säkert...

Finns det något som gör en så glad som när ens barn äter den mat man serverar? Isak, min son på tre år, slukar i sig chiafrö-gröten nu om morgnarna. Jag blandar mixade frön med havremjölk och vaniljpulver som jag låter stå en kvart tills det svällt färdigt och blivit gröt av det hela. Till det serverar jag ofta blåbär samt havremjölk. Havremjölken är inte rå, så det är ett steg till vi ska ta, men den är väldigt god tycker jag, plus att det är enkelt. Å andra sidan måste jag säga att det inte är särskilt svårt att göra egen mjölk. Antingen någon form av nötmjölk, där man mixar nötter med vatten och sen silar. Eller så kan man göra sesamfrömjölk, där man bara mixar fröna till pulver och sen mixar i hop det med vatten. Sesamfrön är rika på kalcium. En tesked sesamfrön ska innehålla mer kalcium än ett glas komjölk. Dessutom är inte sesamfrön slembildande och inflamationsökande som komjölken. Chiafrön är något jag varmt rekommenderar alla, särskilt växande barn, att äta! Det är en komplett råvara, då den innehåller lättillgänglig, komplett protein vilket betyder alla livsviktiga aminosyror. Dessutom är det fullproppat med mineralet och vitaminer, perfekt för växande men även "färdigväxta" kroppar!

29 april 2011


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Bakelser

Fina mazariner Imponera med hemgjorda mazariner - något helt annat än de inplastade.
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...

 Krönikor 

"Höstens alla mysböcker ger mig rysningar"

Nu är jag så där irriterad igen. På sommaren går det bra, då fokuserar förlagen som ger ut kokböcker på ämnen som "de hundra godaste gräddtårtorna" och "sill i parti och minut". Men så fort dagarna börjar bli kortare så kommer de, som höstlöv, först ett och et...

Läs vidare ...

 Bokrecensioner 

Allt annat än svenska sockerkakor

Mästerkonditorn Roy Fares följer upp sin första, och hyllade, bakbok "Sweet!" med en bok om amerikanska bakverk. Snyggt, stort och sött! Titeln "United States of Cakes" lurar mig att tro att det är en övergripande bok om am...

Läs vidare ...

Vacker kokbok för de redan frälsta

Veggivore kanske blir ett nytt ord att lägga till ordförrådet. På författarens hemsida kan man läsa följande förklaring till begreppet: Ordet ”veggi” behöver ingen vidare förklaring. Men vo...

Läs vidare ...

Högtravande, studentikost – och alldeles underbart!

Edward Bloms kokbok är, precis som titeln anger, alldeles för mycket. Jag tänker att det kanske är ett skämt – tills jag börjar läsa. Flertalet av de kokböcker som ges ut idag brukar innehålla f&o...

Läs vidare ...

Personliga intervjuer skiljer ut boken från mängden

I "Bagarnas bästa bröd och bakverk" har Åsa Swanberg och Malou Holm träffat några av Sveriges främsta bagare och konditorer. Vilka kan det vara? tänkte jag först. De kända kockarna kan man ju räkna upp...

Läs vidare ...

 Artiklar 

Ny bakbok lovar godare glutenfritt bröd

Att baka glutenfritt kan vara knepigt. Nu kommer en ny bakbok som bara handlar om glutenfritt bröd. Med hjälp av bland annat bovete, majsmjöl och nyponskalsmjöl blir de glutenfria bröden godare. Författarna använder också kall degvätska, små mängder jäst och l...

Läs vidare ...

Vegetarianer se hit – ny gedigen kokbok

Snygg som en saga tycker LitteraturMagazinets recensent Nina Fries om Bonniers vegetariska kokbok. "Den är så oerhört skön att vila ögonen på, inbunden med någon slags grov väv, i retro färgskala." Hon blir också förförd av många av rätternas namn. Vad sägs om...

Läs vidare ...