Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Rå Rabarberpaj!

Jajemän! =) Inte ens den traditionella rabarberpajen kommer undan! Nu har även den blivit rå!

I dag när vi var ute och lekte hela familjen, kom Isak med en massa rabarberblad i handen. Han tyckte att vi skulle göra rabarberpaj. Det tyckte jag var en bra idé. Kanske inte av bladen, men väl av de kvarsittande stjälkarna som vi plockade och tog med oss in. Självklart ville jag prova att göra den rå.

Lätt, snabbt och som vanligt närngsrikt! Jag använde pumpakärnor och mandel till bottnen som jag sötade med dadlar och smaksatte med kardemumma. Underbara kardemumma! På detta bredde jag ut ett lager av honungssötad men syrlig rabarberkräm. Toppade med lite kanel, paccannötter och strödde på lite bipollen, min nyinköpta superfood. Till detta gjorde jag en enkel bananvaniljsås. Jag mixade helt enkelt bara banan, en skvätt citron och lite vaniljpulver.

Så...

Pumpafrön, mandel, dadlar, rabarber, banan och bipollen är ingredienserna. Kunde lika gärna vara musli, eller hur? =)Detta var som vanligt ett första experiment. Nästa gång jag gör den kommer jag att göra en något torrare botten, samt ha lite mer rabarberkräm på, annars blev jag supernöjd. Skulle också kunna vara gott att blanda i lite riven kokos i bottnen. Kokosen gör det gärna lite smuligare, vilket kan vara gott i detta ändamål. Bipollen är inget nödvändigt, men en superingrediens som gärna får slinka med i någon måltid under dagen.

"Bipollen sägs vara en ”optimal föda". Den innehåller 22 aminosyror (alltså en mycket god proteinkälla), nästintill alla kända vitaminer, även då de svårtillgängliga B- vitaminerna (förutom B12). Skulle man fastna på en öde ö, skulle bipollen vara det man önskade att man hade. Tillsammans med lite vatten skulle man inte bara överleva utan överleva utan att få några nämnvärda brister på lång tid. Tydligen är stress ett effektivt anti-B-vitaminmedel, varje gång du blir stressad påfrestas dina B-vitaminreserver. Ta en eller två skedar bipollen under stressiga tider för att fylla på reserverna."

14 juni 2011


Kommentar av osignerat
17 juni 2011

låter supergott,men ur gjorde du rabarber krämen

Svar av Namn/signatur
17 juni 2011

super gott o super lätt! =) Jag bara mixade rabarberna med honung, sen lät jag lite vätska rinna av innan jag la på det. Man kan också mixa med dadlar, då blir det inte lika vattnigt. Mixa bara lite lätt, så det inte blir för finfördelat...

Kommentar av S
15 juni 2011

Hm... håller den ihop som en vanlig paj?

Svar av Namn/signatur
16 juni 2011

absolut! Den håller i hop jätte bra, dock inte lika smulig och torr som en traditionell paj.. men vill man ha mer ett riktigt pajskal kan man göra en smet, trycka ut den i pajform och sen torka i ugnen på ca 40 grader, i några timmar...

Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...