Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Rå mat?

Att äta Raw Food innebär i kort att man äter en vegankost som är rå, dvs inte upphettad (inte död). På det sättet behåller maten sina näringsämnen som till stor del går till spillo när vi hettar upp den. Vissa vitaminer är mer känsliga än andra. C-vitamin och B-vitamin är särskilt känsliga mot värme. Det finns mycket bra info att hitta på nätet om man vill ha en större bild av vad det handlar om. Här är en länk som jag tycker är bra: http://råkostfestivalen.se/artiklar/vad-hander-nar-vi-varmer-upp-maten

En viktig sak för att kunna ta till oss allt i maten vi äter är att tugga ordentligt! Det har man hört förr, men det är viktigt! Tugga och njut. Raw Food är varken tråkigt eller svårt. Visst kan man äta en morot och en hand nötter, men varför inte trolla fram morotspasta m. "ost"sås i stället.

Det är bara fantasin som sätter gränser. Visst är det underbart roligt att skapa vackra kreationer som dessutom ofta är riktiga näringsbomber!

Något intressant jag hittade på Wikipedia om näringsförlust:
"Vid varje form av tillagning av ett livsmedel sker en viss näringsförlust. Några av dessa matlagningsmetoder är stekning, kokning, ångkokning, tryckkokning och tillagning/uppvärmning i mikrovågsugn. Vissa metoder förstör proteinerna mer än andra och en del förändrar egenskaperna hos kolhydraterna. Vitaminerna försätts i ett obrukbart sätt eller lakas ur med vissa metoder och en del mineraler bildar föreningar med andra ämnen och blir giftiga. Det enda som är gemensamt för alla metoder är att tillförsel av värme på ett eller annat sätt förorsakar detta. Det finns ett antal sätt att mildra denna effekt, dels genom att välja rätt metod för en viss typ av livsmedel, dels genom att utföra tillagningen på ett skonsamt sätt." 

29 april 2011


Kommentar av osignerat
19 maj 2011

Japp precis! Så ligger det till. Och man vill ju att det man äter ska smaka gott med inte fungera som bukfylla, utan ha effekt!

Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...