Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!

Hur länge ska brödet jäsa?

I alla recept står det olika! Hur länge ska brödet jäsa egentligen?

Postad av Lena i Stockholm , 23 november 2010


 

Till dubbel storlek brukan man säga men det är ju inte alltid så lätt att se. Att det står olika tider i alla recept beror nog till största delen på vikten tillsatt jäst i förhållande till övrig degvikt. 25g jäst i en deg kräver ju längre jästid än vad 50g gör i motsvarande deg. Följ recepten noga när du bakar bröd för det finns ju ofta en anledning till att jästiden är just vad det står att den ska vara.

Står degen varmt förkortas jästiden och står den kallt behövs längre tid.

Jag brukar oftast ta lite mindre jäst än vad det står och istället jäsa degen längre för att smakerna ska hinna utvecklas ordentligt. Eller så kör man helt enkelt med surdeg eller poolish så smakar det ännu bättre.

Postad av Jonas i Västerås , 15 oktober 2009

Postad av Jonas i Västerås , 23 november 2010

 

Men är det inte så... att bakning är nåt det tar tid att lära sig? För att veta när bröden jäst klart måste man ha sett många bröd jäsa och lärt sig känna igen när det är lagom. Mitt tips är: Gör en deg, låt jäsa i bunken efter receptet, slå upp (forma) till bröd eller bullar på tre plåtar. Låt jäsa olika länge och håll koll på hur de ser ut när de jäser och hur resultatet blir. Skriv ner tiderna och utgå ifrån de OCH vad du ser när du jäser bröd.

Postad av Sam i Göteborg , 23 november 2010


Svara:
Din signatur:
Ort:

Forumkategorier

 
Huvudrätter
Vardagsmat
Antal inlägg: 4
Senaste inlägg: Lollo,
8 juni 2012
Startad av: Sofia 1 december 2010
Antal inlägg: 5
Senaste inlägg: Kupo,
1 mars 2011
Startad av: Niklas Andersson 24 november 2010
Antal inlägg: 5
Senaste inlägg: K Henrik B,
23 november 2010
Startad av: Linus G 23 november 2010
Antal inlägg: 11
Senaste inlägg: P,
23 november 2010
Startad av: Johan 23 november 2010
Antal inlägg: 9
Senaste inlägg: Mrs Logik,
23 november 2010
Startad av: Cattis 23 november 2010
Antal inlägg: 7
Senaste inlägg: Fia,
23 november 2010
Startad av: Elisabet 23 november 2010
Antal inlägg: 10
Senaste inlägg: Karin,
23 november 2010
Startad av: Linus G 23 november 2010

Starta ny tråd ...

Helg & Fest

Starta ny tråd ...

Vegan & Vegetariskt
Antal inlägg: 2
Senaste inlägg: Linnea,
23 november 2010
Startad av: Sofia 23 november 2010
Antal inlägg: 5
Senaste inlägg: Cke,
23 november 2010
Startad av: Marica 23 november 2010
Antal inlägg: 5
Senaste inlägg: E,
23 november 2010
Startad av: Nybörjaren 23 november 2010
Antal inlägg: 1
Startad av: Phil 23 november 2010

Starta ny tråd ...

Laktos & Glutenfritt
Antal inlägg: 4
Senaste inlägg: Lollo,
8 juni 2012
Startad av: Elise 10 april 2011
Antal inlägg: 1
Startad av: Jan B 23 november 2010
Antal inlägg: 2
Senaste inlägg: Hannah,
23 november 2010
Startad av: tjo 23 november 2010
Antal inlägg: 9
Senaste inlägg: Anonym,
23 november 2010
Startad av: Mormor 23 november 2010

Starta ny tråd ...

Övrigt

Starta ny tråd ...

 
Efterrätter
Efterrätter
Antal inlägg: 10
Senaste inlägg: adw,
8 november 2011
Startad av: Marie Eriksson 23 november 2010

Starta ny tråd ...

Godis
Antal inlägg: 2
Senaste inlägg: pajälskare,
28 januari 2011
Startad av: pajpaj 25 januari 2011
Antal inlägg: 3
Senaste inlägg: anonym,
10 maj 2012
Startad av: Annelie 14 december 2010
Antal inlägg: 2
Senaste inlägg: Silla,
23 november 2010
Startad av: Anna Jarl 23 november 2010
Antal inlägg: 5
Senaste inlägg: ,
25 januari 2011
Startad av: Godisgris 23 november 2010

Starta ny tråd ...

Övrigt
Antal inlägg: 2
Senaste inlägg: Helena C,
27 november 2010
Startad av: Stina H 23 november 2010

Starta ny tråd ...

 
Bakning
Matbröd
Antal inlägg: 2
Senaste inlägg: Roffekock,
23 november 2010
Startad av: Katja 23 november 2010
Antal inlägg: 3
Senaste inlägg: Sam,
23 november 2010
Startad av: Lena 23 november 2010

Starta ny tråd ...

Bullar, mjuka kakor och bakverk
Antal inlägg: 3
Senaste inlägg: Matilda,
18 juli 2012
Startad av: baka havrekex 30 november 2010
Antal inlägg: 16
Senaste inlägg: ,
23 november 2010
Startad av: Magnus 23 november 2010
Antal inlägg: 11
Senaste inlägg: Bitte,
6 mars 2011
Startad av: Janette 23 november 2010
Antal inlägg: 1
Startad av: Sanna 23 november 2010
Antal inlägg: 2
Senaste inlägg: Kaller,
23 november 2010
Startad av: Flashes 23 november 2010
Antal inlägg: 5
Senaste inlägg: Roger,
23 november 2010
Startad av: Lotta 23 november 2010
Antal inlägg: 2
Senaste inlägg: Fia,
23 november 2010
Startad av: Rainred 23 november 2010

Starta ny tråd ...

Övrigt
Antal inlägg: 1
Startad av: as 23 november 2010

Starta ny tråd ...

 
Dryck
Dryckestips
Antal inlägg: 2
Senaste inlägg: jag,
30 november 2011
Startad av: Simon 8 december 2010
Antal inlägg: 11
Senaste inlägg: ,
25 januari 2011
Startad av: Niclas 23 november 2010

Starta ny tråd ...

Te & Kaffe
Antal inlägg: 5
Senaste inlägg: Irene,
23 november 2010
Startad av: 23 november 2010

Starta ny tråd ...

 
Högtider
Jul
Antal inlägg: 1
Startad av: Julgrisen 8 december 2010

Starta ny tråd ...

Midsommar

Starta ny tråd ...

Påsk

Starta ny tråd ...

 
Övrigt
Övriga trådar
Antal inlägg: 2
Senaste inlägg: Simon,
24 februari 2012
Startad av: rj 19 juli 2011
Antal inlägg: 1
Startad av: LD 7 juni 2011
Antal inlägg: 4
Senaste inlägg: Kiki.m,
29 november 2010
Startad av: Lotta 23 november 2010

Starta ny tråd ...

Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...